Soeverein AZ in honderd dekselse seconden via Sparta naar gedeelde koppositie

ALKMAAR – AZ is keurig in de pas gebleven bij medekoplopers PSV en FC Twente. Honderd dekselse seconden zorgden er in Alkmaar voor dat Sparta op de knieën werd gedwongen en AZ na vier speelrondes met twaalf punten nog een perfecte score kan overleggen. Daarmee komt Pascal Jansen in een illustratief rijtje te staan. Slechts twee trainers slaagden erin om met Alkmaar Zaanstreek de eerste vier competitieduels van het seizoen te winnen: Georg Kessler in het kampioensseizoen 1980/1981 en Louis van Gaal in 2005/2006, het laatste seizoen van de Alkmaarderhout. Ook Van Gaal zou AZ een kampioensschaal bezorgen. Zover is het uiteraard nog lang niet, maar het mag duidelijk zijn dat er muziek zit in het elftal, dat donderdag in het Bosnische Mostar de groepsfase start van de Conference League. In eigen land hoeven Jansen & co voorlopig niet al teveel tegenstand te verwachten, met wedstrijden tegen PEC Zwolle, Heracles en Fortuna Sittard. Op 8 oktober wacht in Amsterdam de derby met erfvijand Ajax.

Harnekkig

Er waren amper vijftien seconden gespeeld in Alkmaar of een hardnekkige fout in het spel van AZ was al een feit. Mayckel Lahdo leed op de helft van Sparta simpel balverlies en de Rotterdamse aanval die erop volgde leidde een corner van de gasten op. Een gevaarlijk schot van Koki Saito werd door Sven Mijnans onschadelijk gemaakt, maar de bal had er net zo goed al na een minuut in kunnen liggen. Mijnans was de man van de openingsfase. De oud-Spartaan nam het doel van ex-AZ’er Nick Olij met een vlammend schot onder vuur en trof niet veel later uit een voorzet van rechtsback Yuki Sugawara met een fraaie volley het zijnet. Ook Saito probeerde het nog een keer van afstand, maar vond Mathew Ryan op zijn weg.

tromoto nv

De Wit

Na ruim zeventien minuten kwam AZ op schilderachtige wijze op voorsprong. Na een uittrap van Olij controleerde Riechedly Bazoer de bal en zeven schijven later lag de bal in het Sparta-doel. Halverwege stak Mijnans, weer hij, de ingeschoven Clasie weg. De captain zette Dani de Wit vrij in ‘de zestien’ die Olij met een kanonskogel aan de grond genageld deed staan: 1-0. Sparta, vorig seizoen nog winnaar in het Afas Stadion, was even van slag en de thuisclub sloeg als een hongerig roofdier toe. Een fijne pass over 55 meter van Alexandre Penetra vond de stropdas van De Wit, die de bal panklaar neerlegde voor Vangelis Pavlidis. In plaats van Olij direct onder vuur te nemen, draaide de Griekse draaikont weg bij Bart Vriends en prikte honderd seconden na de openingstreffer via de rechterpaal binnen: 2-0.

Verkwalsende kansen

AZ had zich een iets rustigere slotfase kunnen bezorgen door de voorsprong in het eerste kwartier na rust op zijn minst te verdubbelen. Daar kreeg de goed spelende thuisploeg immers alle gelegenheid voor. Maar Pavlidis (twee keer) en Myron van Brederode verkwanselden opgelegde kansen, terwijl de rake kopbal van De Wit wegens offside werd afgekeurd. Er sloop vervolgens een vleugje nonchalance binnen AZ en prompt was Tobias Lauritsen met een kopbal dicht bij de aansluitingstreffer. De lange Noor maakte in april de enige treffer tijdens de verrassende zege van het vorige seizoen. Jansen nam maatregelen en bracht met aankoop (en debutant) Ibrahim Sadiq, Ernest Poku en Jens Odgaard een compleet nieuwe aanvalslinie. Een derde doelpunt leverde het niet meer op.

Telesport

Share article

Latest articles