QN Sport+ Television N.V.

Southgate lijkt te zwichten voor roep van het Engelse volk

Gareth Southgate is op zijn persconferentie ingegaan op de roep om Phil Foden. In Engeland is er veel onbegrip over de minimale rol die de middenvelder annex aanvaller van Manchester City vervult bij The Three Lions.

Foden was bij City bezig aan een voortreffelijk seizoen: in zijn eerste veertien Premier League-duels was hij direct betrokken bij tien treffers, met zijn hattrick in de derby tegen Manchester United als hoogtepunt. De verbazing in Engeland was dan ook groot toen Southgate in het openingsduel met Iran koos voor Bukayo Saka, Mason Mount en Raheem Sterling als trio achter spits Harry Kane.

Vooral de keuze voor Mount, die toch niet zijn sterkste seizoen doormaakt, was opvallend. Tegen Iran mocht Foden nog wel invallen, maar tijdens de 0-0 tegen de Verenigde Staten, waar Engeland schreeuwde om creatieve impulsen, bleef de 22-jarige spelmaker negentig minuten op de reservebank. Achteraf was de verbijstering groot: ‘Ons grootste talent zit op de bank’, concludeerde Michael Owen. Ook Wayne Rooney en andere oud-spelers spraken hun verbazing daarover uit.

Southgate kwam er maandag tijdens zijn persmoment op terug. ‘We houden van Phil, hij is een superspeler’, reageerde de bondscoach. ‘We hebben hem tot nu toe weinig gebruikt, maar hij gaat een heel belangrijke rol spelen dit WK, daar bestaat geen enkele twijfel over’, aldus Southgate, die daarmee hint op meer speelminuten voor Foden.

 

De bondscoach lijkt daarmee toch te zwichten voor de massale roep om de City-speler. ‘Hij is een topspeler en we waarderen hem enorm. Phil gaat een grote rol spelen’, verzekerde Southgate. Hij kan op alle vier de posities voorin uit de voeten, hij werkt hard voor het team en heeft natuurlijk een fabuleuze techniek’, prees hij Foden.

Of de creatieveling tegen Wales de kans krijgt vanaf de aftrap, durven de Engelse media nog niet te voorspellen. Southgate is immers een conservatieve bondscoach die er niet van houdt veel te wisselen, maar de verwachting is dat Foden in ieder geval meer minuten zal krijgen dan in de eerste twee groepsduels.

DTSNV

Voor Engeland staat er veel op het spel in de beladen clash met Wales. Bij een zege is de ploeg van Southgate zeker van de groepswinst in Poule B en wordt de nummer één van de Poule A (op dit moment Oranje) vermeden.

vi.nl