Spanje wint titanenstrijd van Frankrijk na historische treffer Lamine Yamal (16) en is eerste EK-finalist

Als Nederland woensdagavond in Dortmund afrekent met Engeland, wacht Spanje zondagavond in de finale in Berlijn. De frivole smaakmaker van het EK rekende met dank aan een wereldgoal en record van tienersensatie Lamine Yamal (16) af met Frankrijk: 2-1

Het verhaal van de eerste helft zat in de rechterflank van Spanje. Daar liep in Lamine Yamal al de jongste speler van het toernooi. Tegen Frankrijk kwam daar de oudste veldspeler ooit in een halve finale op een EK bij.

Sevilla-clubicoon Jes√ļs Navas (38) verscheen aan de aftrap door een schorsing van Dani Carvajal, zoals naast hem Nacho mocht opdraven voor de eveneens uitgesloten – en in Frankrijk geboren – Robin Le Normand, terwijl Dani Olmo de geblesseerde Pedri verving.

Allemaal zouden zij op die gerenoveerde rechterflank een hoofdrol vertolken voor rust. Om te beginnen de jongste en meest speciale: Lamine Yamal. De puber met de beugel, die tijdens dit EK niet alleen al goed was voor drie assists, maar in Zuid-Duitsland ondertussen ook even een paar toetsen afrondde. Alleen het doelpunt vinkte hij nog niet af.

Die kwam er na twintig minuten, toen de nood bij Spanje hoog was en op fenomenale wijze. Lamine Yamal had de bal al eens tevergeefs panklaar op het hoofd van Fabi√°n Ruiz gelegd, toen hij nu besloot zijn specialiteit uit de kast te trekken. Het dreigen, het naar binnen – langs Theo Hern√°ndez – glijden en uithalen. Langs zijn tweede bewaker Adrien Rabiot en buiten bereik van Mike Maignan via de binnenkant van de paal binnen.

Antoine Griezmann, invaller aan de kant van Frankrijk, in duel met Fabian Ruiz. © AFP

De jongste speler dit toernooi werd met 16 jaar en 362 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK. En dat in de halve finale tegen Frankrijk, dat op weg naar de laatste vier uit 45 doelpogingen alleen een keer zwichtte vanaf elf meter. En daar had Robert Lewandowski nog twee pogingen voor nodig ook. Spanje maakte weer aanspraak op de vijfde EK-finale, ditmaal in Berlijn, waar Yamal de avond ervoor mogelijk nog zeventien kaarsjes ging uitblazen.

Die kans werd een stuk groter toen Dani Olmo vijf minuten later twee Fransen op het verkeerde been zette en zijn lage schot op de doellijn binnengewerkt zag worden door Jules Kounde. De opluchting na de sensationele comeback was bij de rechtsback van Spanje het grootst. Uitgerekend de 38-jarige Jes√ļs Navas had tot dan toe een negatieve hoofdrol vertolkt. Dat is ook wat sneller het geval met Kylian Mbapp√© als tegenstander.

tromoto nv

Bij de eerste Spaanse uitbraak kneep Navas nog net op tijd, maar vervolgens kwam hij handen, voeten en noppen tekort. Eerst liet de back van Sevilla de zonder masker spelende ster een bal naar de tweede paal krullen, waar Randal Kolo Muani Frankrijk op voorsprong knikte.

Vijf minuten later had Jes√ļs Navas al geel te pakken toen hij uitgleed en aan de noodrem trok toen Rabiot Mbapp√© vrij baan kon verschaffen. De Franse ster dacht even later ook weer te scoren, toen zijn schot in de korte hoek werd gesmoord door een goede verdedigende actie van Nacho.

Spanje ontsnapte, maar de ploeg die voor het EK nog niet eens tot de grote favorieten werd geschaard, ging sto√Įcijns en onbevreesd verder waar het in de poule des doods en tegen gastheer Duitsland gebleven was: combineren, aanvallen en kansen cre√ęren.

Dat veranderde in de tweede helft. Daarin drong Frankrijk, waar Antoine Griezmann net als tegen de Belgen op de bank was begonnen, meteen serieus aan om de vijfde finale in de laatste zes eindtoernooien nog te kunnen bereiken. En vooral via links, waar Mbappé, die Navas geblesseerd zag uitvallen, veel gevaar stichtte. Ook bij de razendsnelle Ousmane Dembélé en invaller Bradley Barcola ontbrak het aan een goede eindpass.

Via Mbappé en Theo Hernández waren er nog wel kansen op de 2-2, maar hun schoten waren te wild en gingen hoog over het doel van Unai Simon.

Het briesje werd een storm en de storm een orkaan, maar de techniek en lef van het frivole Spanje hielden ternauwernood stand tegen de kracht en de snelheid van de berekenende Fransen. Moge het een voorbode zijn voor de tweede halve finale, woensdagavond (21.00 uur) in Dortmund tussen Nederland en Engeland.

Lamine Yamal. © REUTERS

Bron: ad.nl | Hoofdfoto: Lamine Yamal maakte in de 21ste minuut met deze prachtige uithaal de 1-1. Met zijn 16 jaar werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK of WK. © AP

Share article

Latest articles