QN Sport+ Television N.V.

Speciale coronaregels op het EK: Kuipers en Makkelie mogen Oranje fluiten

De UEFA heeft vier speciale regels opgesteld voor tijdens het komende EK. Dit heeft alles te maken met de coronapandemie. De Europese voetbalbond wil via deze nieuwe regels ervoor zorgen dat het toernooi vlekkeloos verloopt.

Eerder maakte de UEFA al bekend dat de selecties worden uitgebreid op het komende eindtoernooi. In plaats van de gebruikelijke 23 mag een bondscoach 26 spelers selecteren voor het EK. Daarnaast mogen spelers onbeperkt vervangen worden voordat de eerste wedstrijd is afgewerkt. Voor keepers geldt dat zij het hele toernooi ingevlogen mogen worden.

De UEFA heeft nu bepaald dat een land in actie moet komen op het EK als het dertien fitte en gezonde spelers tot zijn beschikking heeft voor een wedstrijd, inclusief een fitte keeper. De Europese voetbalbond is tijdens het toernooi bang voor een corona-uitbraak in een spelersgroep en stelt daarom een minimum aantal aan beschikbare spelers.

 

Het tweede nieuwe punt gaat over wat er gebeurt als een land niet aan die dertien spelers komt. In dat geval moet een wedstrijd binnen 48 uur alsnog afgewerkt worden. De UEFA behoudt daarbij het recht om de speellocatie te veranderen. Het derde punt geeft uitsluitsel over wat er gebeurt als een land door een corona-uitbraak niet in actie kan komen binnen de gestelde 48 uur. In dat geval wordt er een reglementaire 0-3 nederlaag toegewezen. Er wordt in deze regel geen onderscheid gemaakt tussen groeps- en knock-outfase.

Het vierde punt heeft betrekking op de scheidsrechters. Met Björn Kuipers én Danny Makkelie is Nederland goed vertegenwoordigd in het arbitersgilde op het EK, het is zomaar mogelijk dat Kuipers of Makkelie een wedstrijd van Oranje fluit. In de nieuwe regelgeving heeft de UEFA het recht opgenomen een scheidsrechter aan te wijzen voor een wedstrijd van hetzelfde land. Deze regel treedt in werking als er door een corona-uitbraak binnen een scheidsrechtergroep geschoven moet worden met aanstellingen.

Het EK begint op 11 juni met de wedstrijd Turkije – Italië, Nederland komt twee dagen later voor het eerst in actie tegen Oekraïne. De groepswedstrijd van het Nederlands elftal worden in de Johan Cruijff Arena afgewerkt.

De vier punten op een rijtje

1. Landen moeten in actie komen als minimaal dertien spelers (inclusief doelman) beschikbaar zijn
2. Komt een land niet aan dertien spelers, moet de wedstrijd binnen 48 uur alsnog gespeeld worden.
3. Wordt een EK-wedstrijd niet binnen 48 uur afgewerkt, krijgt het land dat niet voldoende spelers op de been kon brengen een reglementaire 0-3 nederlaag.
4. De UEFA mag scheidsrechters aanwijzen voor een duel van hetzelfde land.

vi.nl