De bokser Manny Pacquiao raakte donderdagavond zijn sponsorcontractter waarde van enkele miljoenen kwijt nadat Nike de banden verbrak vanwege de homofobe uitlatingen van de Filipijn. Pacquiao is zeker niet de eerste die de lucratieve bijverdiensten in rook op zag gaan na onhandige uitlatingen of gedragingen. We vonden vijf andere sporters die hun boekje te buiten gingen en miljoenen verloren aan sponsorcontracten.

Lance Armstrong
De grootste dopingzaak aller tijden moet toch wel die omtrent wielrenner Lance Armstrong zijn. De Amerikaan maakte in 2012 bekend een waar dopingimperium te leiden. Uiteraard waren zijn sponsoren niet blij met de valsspelende renner. Radio Shack, Anheuser-Busch, Nike, Trek, 24 Hour Fitness en helmfabrikant Giro zegden het contract op met de dopingzondaar. Totale schade volgens zakenblad Forbes? 150 miljoen dollar.
Verdacht worden van de moord op je vriendin wordt door sponsoren niet erg gewaardeerd. Daar kwam Oscar Pistorius, alias de Bladerunner, al snel achter. De gehandicapte atleet zag een lucratief sponsorcontract met Oakley in rook opgaan en Nike gaf te kennen dat hij niet meer voorkwam in toekomstige reclamecampagnes. De Zuid-Afrikaan zou naar verluidt twee miljoen dollar per jaar mislopen.


Tiger Woods
Een van de grootste golfers aller tijden, Tiger Woods, heeft weinig reden tot klagen gehad met betrekking tot zijn sponsorcontracten. Volgens het blad Golf Digest heeft de Amerikaan tussen 1996 en 2007 zo’n 800 miljoen euro binnengekregen als uithangbord van onder meer Nike, EA Sports en vele anderen. Toen uitkwam dat Woods een vermaard schuinsmarcheerder bleek, kreeg hij het in juni 2010 toch even benauwd. Veel ‘kleine’ sponsoren namen afscheid van de golfer hetgeen hem in dat jaar zo’n 30 miljoen dollar zou hebben gekost. De grote merken bleven wel achter hem staan. Woods zal er geen dag minder om hebben geslapen, maar de bedrijven zouden een imagoschade hebben opgelopen ter waarde van 12 miljard dollar! Inmiddels krijgt Woods zo’n 50 miljoen dollar per jaar binnen aan sponsordeals.
In 2002 had de Los Angeles Lakers voor het derde achtereenvolgende seizoen de NBA-titel gewonnen en Kobe Bryant was de sterspeler. De miljoenen stroomden binnen voor het boegbeeld, totdat hij in 2003 werd beschuldigd van verkrachting van een 19-jarige vrouw. De aanklacht hield uiteindelijk geen stand, maar McDonalds, Coca-Cola en Nutella wilden zich niet meer met Bryant vereenzelvigen. De basketballer verloor zo’n 6 miljoen dollar aan sponsorcontracten, maar die heeft hij inmiddels ruimschoots goedgemaakt. Afgelopen jaar kreeg de Amerikaan zo’n 26 miljoen dollar binnen aanendorsements.


Mike Tyson
De boksgigant Mike Tyson heeft natuurlijk nooit bekend gestaan als een lieverdje. Toch stonden de sponsoren in de rij om ervoor te zorgen dat Tyson het gezicht werd van het merk. In 1988 kwam daar een einde aan toen bekend werd dat zijn ex-vrouw, Robin Givens, door hem werd mishandeld. Pepsi en Kodak gaven gelijk aan dat dit niet goed voor het imago van de bedrijven was en sneden de banden door. In de maanden daarna stopten meer sponsoren de overeenkomsten. Tyson zou meer dan 10 miljoen dollar per jaar mis zijn gelopen.