‘Sportstop brengt ons weer bij af’

PARAMARIBO РDe drastische verscherping van de Covid-19-maatregelen zorgt voor veel frustratie bij sporters. Bonden en individuen troffen voorbereidingen om de draad Рna langer dan één jaar stil te hebben gezeten Рweer op te pakken toen vrijdagavond de regering vanwege toename van de besmettingen daar een halt aan bracht.

De boodschap was slechts √©√©n zin – alle sportactiviteiten (dus met inbegrip van individuele sportactiviteiten en contactsporten) zijn verboden – maar die doet pijn. “Het is niet ideaal, maar je moet je aanpassen”, reageert Rolf Verwey gelaten tegenover¬†de Ware Tijd. De woordvoerder van de Surinaamse Zaalvoetbalbond zegt dat dispensatie zal worden aangevraagd, zodat de voorbereidingen van de nationale selectie niet worden gestremd. Suriname doet volgende maand (3-9 mei) mee aan het Caribisch kampioenschap futsal in Guatemala.

Verwey gelooft dat het Covid-19 Outbreak Management Control Team zal meewerken. Als alternatief/oplossing denkt de SZVB erover na om de spelers bijeen te houden in een zogenoemde ‘bubble’. Dat was al het plan √©√©n week v√≥√≥r vertrek, maar nu de maatregelen in elk geval tot en met 23 april zijn verscherpt, wordt er haast meegemaakt om de internationals intern te houden. Het bestuur zal werkgevers aanschrijven om de spelers vrijstelling te geven.

 

Lastig

Earl van Wilgen, bestuurslid van de Surinaamse Wielrenunie (SWU) tevens wielrencoach, ervaart de maatregelen als “lastig”. “Het besluit is een beetje hals over kop genomen”, klaagt hij. “Het sporten wordt gestagneerd en dat is nooit goed. Sporters hebben meetmomenten nodig.” Hij wijst erop dat sporten in het buitenland al lang opgang is gekomen.

Anderzijds toont de oud-wielrenner wel enig begrip, omdat Suriname niet over de faciliteiten beschikt om een grote uitbraak van Covid-19 aan te kunnen. De SWU had na de versoepeling al een paar wedstrijden afgewerkt.

“Dat sporten is verboden is vervelend.” De mening van een terneergeslagen Samantha Marica, voorzitter vande Surinaamse Judofederatie (SJF). “Het is wel vervelend dat het op deze manier gebeurt, maar wij hebben geen invloed.” Zij hoopt dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport zijn invloed kan aanwenden, zodat het belang van de sporters wordt bekeken. “Het ministerie moet voor ons pleiten en naar mogelijkheden kijken.”

Marica is zich bewust van de volksgezondheid en dat judo in een hal wordt beoefend. Zij noemt daarom mogelijkheden waarbij in de openlucht alsnog andersoortige type trainingen worden afgewerkt. Bij de SJF hadden de meeste scholen de draad weer opgepakt en waren ze gestart met trainingen.

On hold

De Surinaamse Tennisbond (STB) had tussen 17 april en 1 mei het Olibis kick-offtoernooi op schema. Echter, nadat de avondklok was vervroegd naar acht uur ‘s avonds besloot het bestuur zich te wenden tot het Outbreak Management Control Team. “Wij werden geadviseerd het toernooi voorlopig¬†on hold¬†te zetten”, aldus voorzitter Diego vander Zwart. “Het is wel jammer, maar het is belangrijker dat de gezondheid en veiligheid van eenieder is gegarandeerd.”

“Wij komen er niet onderuit”, onderkent collega Ravin Changoer van de Surinaamse Worstelfederatie. Hij is van mening dat eenieder zich moet houden aan de protocollen. Het bestuur was pas begonnen met het samenstellen van het jaarprogramma, waarna de leden via¬†Zoom¬†over de activiteiten op de hoogte zouden worden gesteld. “Alles moet nu weer¬†on hold.”

Zware klap

Ook Special Olympics en Paralympics Suriname maakten zich op de draad weer op te pakken. “Dit is een zware klap. Ook op de scholen voor speciaal onderwijs wordt er niet aan sport gedaan. Het is weer bij af, maar we kunnen niets meer doen”, zegt een teleurgestelde Edward Gessel, bestuurslid van de twee organisaties die zich bekommeren om sporters met een beperking. Onlinemogelijkheden om de kinderen alsnog met bewegingsoefeningen bezig te houden is geen optie, “omdat de kinderen niet over deze mogelijkheden beschikken”.

Paralympi√ęr Chivaro Belfort was zich aan het voorbereiden op de Paralympische Spelen later dit jaar in Tokio, Japan. “Wij gaan ervan uit dat die doorgaan.” Belfort doet met een wildcard mee, omdat hij de limiet voor kogelstoten niet heeft gehaald. De mogelijkheid was er om tijdens toernooien in Brazili√ę en de Verenigde Staten voor de limiet te gaan, maar deelname aan die twee evenementen is voor Gessel een “no go“. Hij wil geen kansen wagen gezien het groot aantal Covid-19-gevallen in die landen.

 

Vrees en angst

De Surinaamse Volleybalbond heeft geen andere keus dan zijn competitie voorlopig te staken. “Ik vind het echt jammer! We hebben zo hard gewerkt om op te starten, protocollen in place gebracht voor onze sporters om te vernemen dat sporten momenteel niet is toegestaan”, zucht secretaris Antonie Manhoef. Tijdens een spoedoverleg is clubvoorzitters voorgehouden dat ook trainingen in de zaal en openlucht zijn verboden. Manhoef hoopt dat deze ontwikkeling van zeer korte duur is. “Anders verliezen we weer een jaar en daarnaast de motivatie van onze leden.”

Vrouwencoach Eric Aikman kan de maatregelen deels begrijpen. “Alleen vind ik het heel erg frustrerend om nu weer te moeten stoppen met volleyballen. Ik weet niet meer wat en wie ik moet geloven hierover. Worden wij met z’n allen niet bewust in een positie van vrees en angst gehouden om welke reden dan ook?” vraagt Aikman zich retorisch af.

Hij baalt dat na een heel goede herstart van zijn volleybalschool – “er is een enorme belangstelling en er zijn veel nieuwe aanmeldingen” – hij weer moet stoppen. “Ik vind het heel erg, maar hopelijk is het niet voor lang.” Als advies geeft hij sporters mee om niet op te geven. “Geloof erin dat er een einde komt aan deze situatie. Blijf thuis werken aan jezelf en blijf positief.¬†This too will pass.”

“Dit werkt stressend en vooral demotiverend op mij als sporter”, laat Sharon Balkaran optekenen. Het opkomende talent van Yelyco zou zaterdag drie wedstrijden moeten spelen. “Je kan je voorstellen dat mijn enthousiasme heel erg groot was omdat we geregeld trainen.” Andere sporters drukt ze op het hart in shape te blijven. “Doe dat op jouw manier.¬†Stay safe and healthy.”

 

SVB trapt op rem

De Surinaamse Voetbalbond zou op 30 april na langer dan een jaar de competitie opstarten. Volgens competitiemanager Ashok Bainath Sah heeft de plotselinge negatieve wending van de Covid-19-besmettingen en in het verlengde daarvan de verscherpte maatregelen tot gevolg dat plannen om met een verkorte eenrondecompetitie te beginnen, vooralsnog zijn geparkeerd.

“Voor de goede orde maken we de administratieve zaken in orde en krijgen de clubs eind deze week de gelegenheid met ons van gedachten te wisselen over onder meer de indeling van de competitie.” De eerste- en tweededivisieclubs hadden volledig gehoor gegeven aan de oproep voor deelname aan de competitie en de koffers uitgepakt. Alle 28 clubs hebben zich ingeschreven. Bainath Sah had erop gerekend dat in het gunstigste geval de competitie in de derde week van juli zou eindigen, zodat in oktober het normale seizoen zou beginnen.

 

Grote impact

Het verbieden van individuele sporten heeft voor enige verbazing gezorgd bij Dennis Mac Donald. De voorzitter van de Surinaamse Atletiekbond (SAB) kan niet begrijpen waarom de regering daartoe is overgegaan. Hij gaat nu intern overleggen, waarna de SAB de autoriteiten zal benaderen voor een gesprek om te komen tot een model, waardoor tenminste individuele sporters weer kunnen trainen.

Gezien de goede samenwerking de afgelopen tijden denkt hij dat partijen tot een oplossing zullen komen. “Als de overheid bij haar standpunt blijft, zal het een verschrikkelijke impact hebben”, waarschuwt Mac Donald. Hij geeft aan dat een aantal atleten zich voorbereiden op verschillende internationale evenementen.

Mac Donald wijst erop dat atletiek een buitensport is en dat er bij vele onderdelen nagenoeg geen fysiek contact is. Het risico om de Covid-19-maatregelen te overtreden is dan ook erg miniem. Na toestemming van de overheid heeft de SAB dat op de trainingen alsook tijdens wedstrijden steeds bewezen. Ook werden de activiteiten naar de woensdag en vrijdag verplaatst, zodat er een niet te grote concentratie was in het weekend.

DWTonline.com

Share article

Latest articles