QN Sport+ Television N.V.

Stadions WK nog lang niet klaar

De meeste tribunes staan wel en de grasmatten worden gelegd. Dat wil nog niet zeggen dat Brazilië al klaar is voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal.

Ongeveer de helft van de wereldbevolking zal het toernooi via de televisie volgen. Die miljarden televisiekijkers zijn afhankelijk van de technische faciliteiten in de stadions. Delegaties van televisiestations maakten in de afgelopen weken een reis langs alle speelsteden. Zij zagen dat de faciliteiten voor het uitzenden van de wedstrijden in veel stadions nog lang niet zijn aangelegd.

Zorgen bij FIFA

Ook de FIFA maakt zich daar grote zorgen over. Secretaris-generaal Jerome Valcke vertelde dat er in alle stadions nog begonnen moest worden met de installatie van IT-systemen: “Zonder werkende systemen zullen jullie zeggen dat we de slechtste organisatoren zijn en dat het om het slechtste toernooi ging.”

De problemen zijn het grootst in het stadion van Curitiba, waar als eerste het duel Australië-Spanje wordt gespeeld. De catacomben en omgeving van het stadion zien eruit als een grote bouwput. Het hoofdgebouw is nog niet meer dan een staalconstructie, waar nog met man en macht aan wordt gewerkt. De FIFA overwoog een maand geleden nog om het stadion te schrappen uit het speelschema, maar de wereldvoetbalbond zag daar uiteindelijk vanaf.

Openingswedstrijd

São Paulo is gastheer van de openingswedstrijd Brazilië-Kroatië. Het Nederlands elftal speelt daar de wedstrijd tegen Chili. Ook dit stadion is nog lang niet klaar. Aan de tribunes, het dak, de binnenruimtes en alle mediafaciliteiten wordt nog gewerkt. Alle registratiewagens van televisiezenders staan tijdens zo’n groot toernooi op een zogenaamde compound. In São Paulo moet zelfs de toegangsweg naar dit werkterrein nog worden aangelegd.

In Porto Alegre zijn ze al een stuk verder. Het Nederlands elftal neemt het in die stad op tegen Australië. De binnenkant van het stadion lijkt al klaar voor het wereldkampioenschap. Daarbuiten is het nog wel een puinhoop.

Viaduct ontbreekt

Ook in Fortaleza en Natal moet er nog vooral aan de omgeving van het stadion gewerkt worden. Waar in Natal een groot viaduct moet komen, staan nu nog slechts pijlers. In het stadion zijn de bouwvakkers bezig met het esthetisch afwerken van het dak. Geen baan voor mensen met hoogtevrees, want ze halen halsbrekende toeren uit.

Enkele stadions lijken al wel helemaal klaar voor het wereldkampioenschap. Zo kunnen ze zich in Brasilia, Recife, Belo Horizonte, Rio de Janerio en Salvador al rustig voorbereiden op het toernooi. Dat is niet echt een verrassing te noemen: in deze steden werd vorig jaar ook gespeeld om de Confederations Cup.

In Salvador neemt het Nederlands elftal het komende zomer op tegen Spanje. Opmerkelijk in dat stadion is de grote opening met uitzicht op de favela’s. Tijdens het wereldkampioenschap kun je vanaf het grasveld niet meer naar die arme wijken kijken. De opening wordt opgevuld met tijdelijke tribunes.