QN Sport+ Television N.V.

Statement VSJS

Vanwege de trend die de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (V.S.J.S.) waarneemt, voelt zij zich geroepen uit te komen met een verklaring. Immers, tegen minachting van de nationale (sport)pers door (individuele) sporters of sportbonden en -organisaties zal de V.S.J.S. altijd haar stem laten horen.

Via e-mail zijn journalisten middels een ‘nieuwsbrief’ door Team Bigi Boy uitgenodigd voor een persconferentie op 16 september 2020.

Echter, het grootste zorgpunt is de tijdspanne. De persconferentie wordt op een dag na één maand na het gevecht van Jairzinho Rozenstruik tegen de Braziliaan Junior Dos Santos gehouden. Het nieuws is intussen uitgekauwd: het gevecht was live op de televisie te volgen in Suriname op 15 augustus, tegenover buitenlandse media heeft Jairzinho Rozenstruik al uitgebreid gesproken over het gevecht.

De vraag rijst dus automatisch wat Team Bigi Boy één maand na het gevecht nog aan de Surinaamse sportjournalisten zal vertellen? Alles is al breed uitgemeten op diverse (sociale)mediakanalen van het buitenland.

Het is niet de eerste keer dat de Surinaamse pers deze behandeling ten deel valt, vandaar ook dat aan het begin is aangehaald dat het een trend is, een ontwikkeling die de vereniging noodzaakt tot het uitgeven van deze verklaring. Immers, ook in de voorbereiding naar gevechten toe is het moeilijk tot onmogelijk om de Surinaamse topsporter – de enige die in deze Covid-19-tijd echt actief is – te spreken of te interviewen. Daardoor hollen de Surinaamse (sport)journalisten steeds achter de feiten aan en moeten ze het alleen maar hebben van berichten uit het buitenland gebracht door onder meer UFC en ESPN, voor wie er wel tijd wordt vrijgemaakt.

De V.S.J.S. is er doordrongen van dat UFC-vechters contractuele (media)verplichtingen hebben, maar heeft ook legio voorbeelden van (andere) sportgrootheden die normaal tijd vrijmaken om hun nationale pers op tijd te spreken. De Surinaamse journalisten verwachten dan ook dat Jairzinho Rozenstruik als Surinaamse sportambassadeur de eigen, nationale, Surinaamse media niet als laatste in de rij zal plaatsen. Dat is een behandeling die niet zal worden getolereerd.

Ivm het voren aangehaalde is dan ook op de laatste persconferentie van Jairzinho Rozenstruik in Paramaribo, het voorstel gedaan om middels een zoom interview de Surinaamse pers sneller te woord te staan. Het managementteam van Rozensruik vond dit voorstel valide, maar heeft jammer genoeg geen gebruik gemaakt van deze optie.

De V.S.J.S. benadrukt dat deze verklaring geenszins tot doel heeft Jairzinho Rozenstruik onaangenaam te zijn, maar slechts tot doel heeft een betere en respectvolle behandeling van de Surinaamse sportjournalisten, van wie enkelen hem vanaf zijn eerste stappen als vechtsporter volgen en hebben belicht.

“Work hard and follow your dreams, but never forget where you came from!”

Bestuur V.S.J.S.