QN Sport+ Television N.V.

Sterk Ajax doet geweldige zaken in tweeluik met Young Boys

Ajax heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de return in de achtste finale van de Europa League tegen Young Boys. Het duurde even voordat Ajax de Zwitserse muur wist te doorbreken, maar dankzij Davy Klaassen, Dusan Tadic en Brian Brobbey werd een ruime zege geboekt.

Uitkijken voor de counter, zo luidde het devies voor Ajax voor het duel met Young Boys, dat in de vorige ronde van de Europa League ook al het aanvallend ingestelde Bayer Leverkusen wist te frusteren. ‘We moeten compact, agressief en solidair aantreden. Tegelijkertijd mogen we onze eigen kwaliteiten niet vergeten. Als we de bal hebben, moeten we moedig vooruit spelen, zelf wat creëren’, zei Young Boys-coach Gerardo Seoane voor aanvang van het duel met Ajax.

Wat de intentie van Young Boys ook was: voor rust kwam dat er bepaald niet uit in de Johan Cruijff Arena, waar Miralem Sulejmani een basisplaats had tegen zijn oude club. Ajax (waar door het ontbreken van Daley Blind de defensie werd gevormd door Nicolás Tagliafico, Lisandro Martínez, Jurriën Timber en Devyne Rensch) had de bal, creëerde de kansen en kwam nauwelijks in gevaar voor rust. De gewenste vroege openingsgoal kwam er echter niet voor de Amsterdammers, al had Antony die wel op de schoen. De Braziliaan werd bediend door landgenoot David Neres, maar Antony schoot de bal op het been van doelman Guillaume Faivre, vervanger van de geblesseerde eerste doelman David von Ballmoos.

 

Die grote kans was de eerste van een reeks kansen voor Ajax. Antony kopte zelf ook nog net naast terwijl Neres in het zijnet schoot. Ryan Gravenberch zag zijn poging gekeerd worden door Faivre en vlak voor rust lukte het ook Rensch niet om een goal te maken uit een voorzet van Tadic. Het bleef daarmee 0-0 tot de rust.

In de tweede helft bleef Ajax stevig op zoek naar de openingstreffer. Edson Álvarez was vlak na rust héél dichtbij, maar de kopbal van de Mexicaan werd ternauwernood uit het doel gehouden door Faivre, die even later zag hoe Antony de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal schoot. Aan de andere kant bleef het oppassen voor de counter, waar Tagliafico één keer zijn opponent uit zijn rug liet lopen. Een matige eindpass én controle zorgden ervoor dat Maarten Stekelenburg werkloos bleef.

Net op het moment dat Erik ten Hag maar eens naar zijn bank keek om zijn aanvallende opties te bekijken, was het dan tóch raak voor Ajax. Tadic en Klaassen combineerden zich een weg door de Zwitserse defensie en met een beetje hulp van de Young Boys-defensie kreeg Klaassen de bal mee. Met zijn linker schoot hij de 1-0 tegen de touwen. Daarmee brak Klaassen wéér de ban voor Ajax. Van zijn elf goals dit seizoen maakte hij zeven (!) keer de openingstreffer voor de Amsterdammers.

Na die 1-0 van Klaassen leek Young Boys eerder van plan de schade op 1-0 te houden dan op zoek te gaan naar de 1-1 en dus kreeg Ajax de ruimte om te jagen op een ruimere marge. Nadat Tadic eerst nog zijn volley naast zag gaan, was het acht minuten voor tijd alsnog raak voor de Servische captain van Ajax. Na een gekraakt schot van Tagliafico kreeg Tadic de bal voor z’n voeten en hij legde de 2-0 rustig in het hoekje.

Met die 2-0 had Ajax al een uitstekende uitgangspositie voor de return in Zwitserland te pakken, maar die werd zelfs nog mooier dankzij de ingevallen Brian Brobbey. Eerst trof de jongeling nog de paal, maar in blessuretijd was het toch weer raak voor de jonge spits, die in de uitwedstrijd tegen Lille ook al belangrijk was voor Ajax. Brobbey schoof de bal onder Faivre door en bepaalde de eindstand daarmee op 3-0, een zeer goede uitgangspositie voor de return in Zwitserland.

vi.nl