Suriname goed voor twee medailles op vierde dag Cacso

Tosh van Dijk en Renzo Tjon A Joe zorgden op de vierde dag ervoor dat Suriname plaats kreeg op de medaille lijst van de 22ste CACSO games in Veracruz, Mexico.

Voor van Dijk die op het onderdeel Taekwando -68 kg, tegen Ruddy Mateo uit de Dominicaanse Republiek uitkwam had er zelfs minimaal goud in gezeten, maar vermoeidheid en verslappen van de concentratie in de laatste secondes van de wedstrijd nekten de Surinamer die echter niet ontevreden is. ā€œ Het zijn fouten die je maakt en waarvan je tegenstander gebruik maakt, het is een leerproces waardoor je een volgende keer zaken ander aanpaktā€, waren de woorden van Tosh.

Coach Rodney Weinaldum gaf aan dat in de halve finale je allen de beste vechters hebt die overblijven, en daarnaast merkte je dat hij zijn stijl had aangepast en voorzichtig vocht tegen Tosh. Uiteindelijk won Mateo in de finale van de Mexicaan Isaac Torres en dat zegt veel.Wijnaldum is dan ook niet ontevreden over het resultaat.

Het gevecht zelf was bijzonder enerverend en spannend en Mateo die aan het eind van elke ronde een voorsprong had zag Tosh sterk terugkomen in de laatste en beslissende ronde. Van Dijk liep zelfs uit naar 14 -9 met prachtige combinaties en trappen naar het hoofd van zijn tegenstander. Met nog 53 seconden te gaan was de stand nog 14 -ā€“10 voor van Dijk maar een trap tegen het hoofd bracht de Dominicaan 1 punt achter van Dijk en uiteindelijk lukt het hem toch in de allerlaatste secondes de stand gelijk te trekken.

In de sudden death scoorde hij Ć©Ć©n punt en plaatste zich voor de finales om zoals eerder aangehaald uiteindelijk ook kampioen te worden.

De tweede bronzen plak voor Suriname werd op de 50 vlinder binnengehaald door Renzo Tjon A Joe, met een tijd van 24:56 . De temperatuur rond half 7 plaatselijke tijd was heel fris en rond de 15 graden waardoor het water ook vrij koud was. Renzo gaf aan dat hij niet direct verwacht had een medaille te pakken op de 50 vlinder, daar hij nu pas bezig is op dit onderdeel te Auburn, waar hij studeert en traint. Maar het voelt wel dan extra goed aan als het je lukt. Overigens was hij niet helemaal tevreden over de race daar een paar dingen beter konden, maar ik mag niet ontevreden zijn met een medaille. De gouden plak ging naar de Venezuelaan Albert Subiratis in een tijd van 24:01 en zilver was voor Luis Carlos Martinez uit Guatemala, zijn tijd was 24:31.

Op dezelfde dag kwam Zuhayr Pigot ook uit in de B finale van de 50 vlinder en eindigde op de vierde plaats met een tijd van 25:33.

Bij Taekwando debuteerde Jurmen Amiena ook goed in de klasse boven de 87 kg door Osman Herrera uit Honduras met 16 ā€“ 12 te verslaan. In het gevecht in de kwart finales moest hij het opnemen tegen de Cubaanse favoriet Rob Despaigne een vechter van 2:02 m en 108 kg. Reeds vroeg in het gevecht was het duidelijk dat de dappere Amiena geen partij was voor de Cubaan, maar de Surinamer liet zijn hoofd niet hangen en scoorde bij een 0 -2 stand zelfs 1 -2. Bij een stand van 1 -3 met nog 15 seconden te gaan in de eerste ronde kreeg hij een knie tegen zijn rib waar later een kleine scheur bleek te zijn en Amiena moest toen opgeven. In de finale veegde Despaigne Kris Moitland van Costa Rica met 12 ā€“ 1 van de mat.

Op het onderdeel wielrennen was het ook de debuut dag van Jair Tjon en Fa die op het onderdeel Keirin uitkwam. Ondanks het feit dat hij zijnĀ  serie met gemak won en zich voor de semis plaatste had jair niet echt hoge verwachtingen, daar hij zich meer op de sprint had geconcentreerd. Uiteindelijk werd hij zevende en maakt zich op voor de sprint wedstrijden die donderdag in Xalapas, ongeveer anderhalf uur van Veracruz rijden zullen plaatsvinden. Opmerkelijk is dat de temperatur in Xalapas in de buurt van de 10 graden komt.

Rakesh Parag (VSJS)

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter