QN Sport+ Television N.V.

SVB start campagne ‘veilig voetbal’

PARAMARIBO – Bondsarts Paveen Mankoe is met enkele medewerkers van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) op pad gegaan om zicht te krijgen over de vaccinatiebereidheid bij de clubs. De bal zal namelijk pas weer mogen rollen wanneer er sprake is van een “volledig gevaccineerde groep spelers”. Die voorwaarde heeft het hoogste managementteam, dat valt onder president Chandrikapersad Santokhi, gesteld aan de SVB bij het goedkeuren van het protocol. Het document is na gezamenlijke inspanning van Mankoe en anderen samengesteld en heeft de toets der kritiek doorstaan bij de Concacaf.

Uit informele gegevens blijkt dat het aantal gevaccineerde voetballers en ondersteunende medewerkers bij de clubs onder de maat is. Mankoe benadrukt dat spelers en officials verbonden aan verenigingen buiten de boot vallen als ze hun vaccinatiebewijs niet kunnen tonen. Echter, de bondsarts heeft goede hoop dat de campagne en de juiste voorlichting naar de clubs toe over het vaccinatieverhaal bij de sporters zal inslaan. “Wij willen ook voetballen. Dat is niet meer dan logisch als wij kijken naar onze regio, waar er veel landen zijn die in actie komen.”

 

Eerder had SVB-voorzitter John Krishnadath bekendgemaakt dat het verbod op contactsporten onder strikte voorwaarden was opgeheven en dat de bal weer aan het rollen zou worden gebracht. De verenigingen staan te trappelen van ongeduld, maar beseffen dat aan de veiligheidsvoorschriften moet worden voldaan. “Wij zijn daarom begonnen met de hearings om een beeld te krijgen over de stand van zaken. Wij laten niets aan het toeval over”, garandeert Mankoe. Hij vertelt dat de U17-meisjesselectie, die maandagochtend naar de Verenigde Staten is afgereisd voor kwalificatiewedstrijden, volledig is gevaccineerd.

Testschemaresultaten behoren ook tot één van de vereisten, evenals de MoHanA-voorschriften (mondkap op, handen wassen en afstand houden). De bondsarts wil geen mening geven over geluiden dat de zogeheten topsectieclubs er slecht voorstaan wat de vaccinatie betreft, omdat hij niet over bewijzen beschikt. Ook heeft hij een aantal van die grote clubs nog niet gesproken. Hij en zijn team zijn langsgegaan bij Inter Wanica uit de eerste divisie. Van die club zijn bijna 90 procent van de spelers en officials ingeënt tegen het coronavirus.

Mankoe: “Door de grote opkomst bij de hearings denk ik dat de sporters serieus en gemotiveerd zijn.” Aan de hand van bepaalde vragen heeft hij de stellige overtuiging dat er een bijzondere taak is weggelegd om de juiste informatie te brengen. “Het schrikbeeld dat ze kenbaar hebben gemaakt, handelt over die heeft dit en dat gezegd over nadelige gevolgen van het vaccin.” Mankoe en zijn team werden gevraagd waarom zo lang is gewacht met de voorlichting en het voetballen.

Bij de hearings kiest de bondsarts ervoor rechtstreeks met de jongens te praten, in plaats van met bestuurders. De interesse is groot: “We zijn deze week al uitgenodigd door vijf clubs om langs te komen. We stellen prijs op een zorgvuldig onderzoek om het maximale uit de hearings te halen. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Als we deze fase goed doen, zijn we verzekerd van gemotiveerde en bewuste jongens die weten waar zij aan toe zijn. We werken aan een professionele opbouw.”

De bondsarts zegt dat technisch directeur Biswajeet Kali en directeur Mitchell Kisoor de spelers hebben voorgehouden dat zij assistentie krijgen indien de wens van vaccinatie aanwezig is. Hij heeft de indruk dat meer dan het medisch aspect culturele en andere maatschappelijke invloeden een rol spelen bij de vaccinatiebereidheid. “Soms hebben de jongens een stem van buiten nodig voor uitleg over de informatiestroom die op hen afkomt. Ik denk dat we in november een degelijke uitkomst hebben en dan kunnen wij aan de evaluatie beginnen.”

DWtonline.com