QN Sport+ Television N.V.

Televisiekijkend Frankrijk mist controversieel besluit om goal af te keuren

Frankrijk dacht diep in de blessuretijd een nederlaag tegen Tunesië te voorkomen, maar een doelpunt van Antoine Griezmann werd afgekeurd. Op sociale media woedt de discussie of die beslissing terecht was. Televisiekijkend Frankrijk heeft het besluit niet kunnen zien, omdat TF1 te snel naar de reclame schakelde.

In minuut 98 bracht Aurélien Tchouaméni de bal het strafschopgebied in. Griezmann verkeerde op dat moment in buitenspelsituatie. De Tunesische verdediger Montassar Talbi deed een poging om de bal weg te koppen, maar bezorgde Griezmann juist een grote kans om te scoren. De alerte invaller vond vervolgens het doel.

 

De Nieuw-Zeelandse arbiter Matthew Conger werd door de Qatarese videoscheidsrechter Abdulla Al Marri naar de kant geroepen en besloot uiteindelijk om het doelpunt af te keuren. Zodoende vertrok Tunesië met een knappe overwinning op zak uit Qatar.

Opzet?
Voor de vraag of het doelpunt afgekeurd had moeten worden, is het relevant of Talbi de bal opzettelijk kopte. Hij werd licht gehinderd door spits Randal Kolo Muani en kopte de bal uiteindelijk achteruit, voor de voeten van Griezmann.

Spelregelcommissie IFAB schrijft: ‘Een speler die in buitenspelpositie de bal ontvangt van een tegenstander die de bal opzettelijk speelt, inclusief een opzettelijke handsbal, wordt niet geacht voordeel te hebben behaald, tenzij sprake was van een bewuste redding van een tegenstander.’ Mogelijk oordeelde de arbiter dus dat Talbi vanwege de hindernis van Kolo Muani niet ‘bewust’ kopte.

 

DTSNV

Televisie
Overigens heeft televisiekijkend Frankrijk niet kunnen zien dat het doelpunt werd afgekeurd. Uitzendgemachtigde TF1 leek te veronderstellen dat de wedstrijd was beëindigd na het doelpunt en schakelde naar de reclame. De Fransen zullen dus met verbazing hebben kennisgenomen van de eindstand.

vi.nl