QN Sport+ Television N.V.

Uitgerekend Modric voorkomt blamerende eliminatie Kroatië

Kroatië heeft zich dinsdag verzekerd van een plaats in de achtste finales. Aan de hand van Luka Modric werd het dappere Schotland op de knieën gedwongen.

De inzet bij Schotland – Kroatië was duidelijk. Met een schamele oogst van één punt uit de eerste twee duels hadden beide teams maar één opdracht om een voortijdig afscheid te voorkomen: winnen.

De kaarten lagen qua druk wel anders. Voor verliezend WK-finalist Kroatië zou een eliminatie in de groepsfase gelijk staan aan een blamage. Voor Schotland zou een succes juist een sensationele primeur zijn. Nimmer werd op een EK de groepsfase overleefd.

Kroatië leek minder bevreesd voor het dreigende lot van de uiterst pijnlijke uitschakeling getuige het allesbehalve inspirerende spel. Het Schotse vuur brandde meer op Hampden Park met kansen voor onder anderen Che Adams als bewijs daarvoor. In plaats van de gezochte treffer kreeg The Tartan Army na ruim een kwartier een koude douche te verwerken.

 

Nikola Vlasic zette na knap terugleggen van Ivan Perisic Kroatië tegen de verhouding in op voorsprong. Kort voor rust kreeg het Schotse herstel gestalte met de gelijkmaker van Callum McGregor, die met zijn eerste interlandgoal het publiek op Hampden Park in extase bracht.

Die extase maakte na ruim een uur plaats voor teleurstelling. Modric was verantwoordelijk voor de stemmingswisseling op de tribunes in Glasgow. De aanvoerder van Kroatië schoot in de 62ste minuut schitterend met buitenkant rechts de bal buiten bereik van doelman David Marshall in het Schotse doel.

Een kwartier voor tijd stond Modric aan de basis van de genadeklap voor de Schotten. Uit zijn corner kopte Perisic in de 77ste minuut de derde Kroatische treffer op het scorebord, waarmee het pleit was beslecht.

Schotland was niet meer bij machte de spanning terug te brengen en sneuvelde weer in de groepsfase. Kroatië eindigde op basis van het doelsaldo als nummer twee in de groep.

vi.nl