Van Suriname naar Grenada en Cuba: Ryan Koolwijk leeft als assistent-bondscoach zijn droom

Ryan Koolwijk (38) beleefde als assistent-bondscoach van Suriname een bizar drukke week en vloog van hot naar her. Amper bijgekomen heeft hij het over zijn tijd in Suriname, zijn band met Alex Pastoor en over zijn oude ploegen Excelsior en Almere City.

 

Terug naar afgelopen dinsdag. Suriname speelt de tweede wedstrijd in de Concacaf Nations League. Na een 1-1 gelijkspel in en tegen Grenada drie dagen eerder, is de ploeg van bondscoach Aron Winter neergestreken in Cuba. Estadio Antonio Maceo lijkt in werkelijk niets op stadions waar spelers als Mitchell te Vrede, Florian Josefzoon, Kelvin Leerdam, Stefano Denswil en Warner Hahn normaal hun kunsten vertonen, maar met alle plezier verdedigen ze hier het shirt van Suriname.
,,Het heeft wel wat”, zegt Koolwijk over het ‘stadion’ met één tribune. De assistent-bondscoach ziet Suriname in een bloedheet Cuba met 1-0 verliezen.
Na zijn vijftien jaar durende carrière als voetballer werd Koolwijk gevraagd om assistent-bondscoach van Suriname te worden. Een enorme eer, dus zei hij met alle liefde ‘ja’.
 tromoto nv
,,Daarbij komt kijken dat je in landen komt waar je normaal niet zo snel zou komen. Het is helemaal mooi om dat mee te maken met ervaren trainers die veel verstand hebben van voetbal en waar je veel van kan leren”, doelt Koolwijk op onder anderen Winter en mede-assistent Henk ten Cate. ,,Want het trainerschap is uiteindelijk iets wat ik ook voor ogen heb en wil doen.”

Wereldreis

,,We zijn vijftien dagen op pad geweest. Eerst naar Suriname, toen naar Grenada, terug naar Suriname, naar Cuba, weer naar Suriname en nu naar Nederland. Voor spelers is dat superzwaar. Het is niet zoals in Europa dat je even naar Portugal moet en weer terug naar Nederland kan. De spelers zitten nu met een jetlag. Volgende maand in oktober mogen we weer, dan spelen we gelukkig twee keer thuis en is het minder hectisch.”
Steeds meer Nederlandse Surinamers willen voor de Natio uitkomen. Koolwijk kwam zelf tot vijf optredens. ,,Ik denk dat we met Suriname op de goede weg zijn, maar het is ook een lange weg. Sommige spelers hebben amper tijd om bij te komen en moeten direct weer in hun competitie spelen, dat maakt het lastig. Ze willen heel graag voor Suriname spelen, maar het moet niet ten koste gaan van een basisplek bij hun club.”

Alex Pastoor

Zondag keert Alex Pastoor terug op Woudestein. Als beginnend trainer was hij twee seizoenen werkzaam in Kralingen. In zijn eerste jaar loodste hij Excelsior na een krankzinnige finale in de play-offs ten koste van Sparta naar de eredivisie, een jaar later wist hij ze op het hoogste niveau te houden. Toen Pastoor de overstap naar NEC maakte, ging Koolwijk mee.
,,Hij was zijn tijd ver vooruit en deed toen al dingen die andere coaches niet deden. Over spelhervattingen, gezondheid en hoe je dingen kunt verbeteren had hij zijn eigen ideeën. Eigenzinnig? Als ik interviews terugzie en denk aan die periode dan is dat ook wel zo, maar dat is hoe hij is. Hij weet wat hij wil en daarom is hij zo’n goede trainer.”
Afgelopen seizoen promoveerde Pastoor naar de ‘Almeredivisie’. ,,Toen ik in 2020 werd benaderd had ik geen goed beeld van de club, maar na een gesprek was ik direct verkocht. Alles is top geregeld, van het eten tot de kleedkamer en het krachthonk. Ze weten waar ze mee bezig zijn en laten zich niet snel gek maken”, zegt Koolwijk, die tegenwoordig samen met zijn goede vriend Luigi Bruins bij Smitshoek te vinden is.
,,Maar ook Excelsior doet het goed, boven verwachting. Ze zien er fris en fit uit en spelen goed positiespel. Ze hebben me echt positief verrast.”
ad.nl

Share article

Latest articles