Vechtsporten krijgen structurele dopingcontroles: ‘Is omvangrijk probleem’

Bijna twee jaar na de positieve dopingtest van Badr Hari hebben de Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) en Dopingautoriteit eindelijk een akkoord bereikt over structurele controles in het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts in Nederland.

Het akkoord wordt echter niet direct in de praktijk gebracht, maar in de loop van 2021. Dat meldt Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit. Eerst krijgen de vechters een maandenlange voorlichtingscampagne om zich voor te kunnen bereiden op de controles.

“De belangrijkste reden dat het akkoord zo lang op zich heeft laten wachten is financiering. Want we waren het er een tijd geleden al over eens dat het moest gebeuren. Doping lijkt een omvangrijk probleem binnen de vechtsport”, aldus Ram op NPO Radio 1.

Ram op dopinggebruik in kickboksen: ‘Lijkt omvangrijk probleem’

Vechtsporters in Nederland worden straks hetzelfde behandeld als alle andere sporters. Vooralsnog vinden controles incidenteel plaats als gevolg van de versnipperde organisatie binnen de vechtsporten. In de olympische organisatiestructuur wordt automatisch gecontroleerd op doping.

“Alle in Nederland actieve bonden en promotors committeren zich aan het dopingprogramma. Via hun convenant met de Vechtsportautoriteit. Zonder convenant is het niet mogelijk om in Nederland officiĂ«le wedstrijden te organiseren”, melden de Vechtsportautoriteit en de Dopingautoriteit.

Glory versus Dopingautoriteit

Promotor Glory – van kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari – was een van de weinige vechtsportorganisaties die vrijwillig dopingcontroles liet uitvoeren door de Dopingautoriteit. Toen Hari echter positief werd bevonden en langdurig geschorst moest worden, trok Glory zich weer terug.

Promotors zijn commerciële partijen en gebaat bij volle stadions en hoge inkomsten. Dat wordt lastig zonder grote trekpleisters.

Voor een schone sport is het volgens de Dopingautoriteit hard nodig dat er structureel gecontroleerd gaat worden binnen de vechtsport. “Zeker. Onze eerdere controles gaven nou niet bepaald een rustig beeld”, aldus Ram.

Promotors kunnen uitwijken naar buitenland

Met het akkoord zijn niet alle mazen gedicht. Vechtsportorganisaties kunnen hun wedstrijden ook in het buitenland organiseren om de Nederlandse regels te omzeilen.

In het kickboksen staan twee grote Glory-wedstrijden gepland de komende periode. Hari vecht in december tegen Benjamin Adegbuyi en Verhoeven stapt in januari in de ring met Jamal Ben Saddik, met als inzet de wereldtitel in het zwaargewicht.

Voor beide avonden is nog geen locatie aangewezen. Vanwege het coronavirus mag er sowieso geen publiek bij aanwezig zijn.

 

 

 

Bron: NOS.nl

Share article

Latest articles