Vier op een rij voor City: Laporte zorgt dat Spurs nóg langer moet wachten op prijs

Manchester City heeft zondag de strijd om de League Cup gewonnen ten koste van Tottenham Hotspur. De ploeg van manager Pep Guardiola sloeg laat toe dankzij de veelbesproken verdediger Aymeric Laporte. Voor Spurs zijn de druiven ó zo zuur, het wachten op een prijs duurt alleen maar langer.

Hoe anders waren de uitgangspunten op Wembley, waar liefst 8000 enthousiaste fans aanwezig waren. Voor City is een League Cup-winst de laatste jaren een extraatje en meer niet. In totaal had de club al acht keer gewonnen, waaronder de laatste drie edities. Bovendien stevent City af op de landstitel en zit het nog in de Champions League.

Voor Spurs zou de League Cup-winst een einde maken aan een periode van smachten naar een prijs en hoongelach. Sinds de League Cup-winst in 2008 hoefde er geen enkele trofee meer worden bijgezet in de prijzenkast. En dat allemaal aan het einde van een week waarin Spurs, overigens net als City, bakken met kritiek kreeg omdat het een van de Founding Clubs achter de Super League was. Bovendien werd vlak voor die zo felbegeerde kans op een hoofdprijs José Mourinho nog even ontslagen en opgevolgd door de pas 29-jarige Ryan Mason. En in die heisa voerde Harry Kane een race tegen de klok vanwege een enkelblessure.

 

De Bruyne
Kane won die race tegen de klok en bleek fit genoeg om te starten, zoals dat aan City-kant gold voor Kevin De Bruyne. Vanaf de start was het City dat de klok sloeg en stond Kane op een eiland. Onder aanvoering van de Belgische spelmaker, die als vanouds strooide met passes (zie tweet), was de ploeg continu dreigend. In de beginfase roken Phil Foden en Raheem Sterling aan een treffer. Over geluk had Spurs daarbij niet te klagen. Na een letterlijk en figuurlijk vliegend blok van Toby Alderweireld bij een schot van Foden, bleef de bal via de paal uit het doel van de Londenaren. Ook Sterling en Riyad Mahrez slaagden er daarna niet in te scoren.

Spurs was dan nauwelijks in het zestienmetergebied van City te vinden, toen de ploeg daarnaartoe op weg was greep Laporte in. Hij kreeg, tot afgrijzen van de Spurs-spelers, bij een tackle op Lucas Moura geen kaart. Daar werd kort voor rust extra van gebaald, toen de Fransman voor een onhandige overtreding wel een gele kaart kreeg. Met Laporte nog op het veld, maar zonder treffers ging City de rust in. En de aanwezige fans zullen zich afgevraagd hebben hoe dat mogelijk was gezien de kansenverhouding.

Kort na rust beet Spurs even van zich af met een schot van Giovanni Lo Celso, maar (beker-)doelman Zack Steffen had een goed antwoord in huis. Daarna draaide City de duimschroeven weer aan, maar was het beeld steeds hetzelfde. Het vizier stond niet helemaal op scherp of Spurs-goalie Hugo Lloris had een antwoord, zoals bij inzetten van Fernandinho en Mahrez.

Zo tikte de tijd weg, iets dat City met de halve finale van de Champions League van woensdag tegen PSG op komst al helemaal niet meer kon gebruiken. En juist toen een verlenging in zicht kwam, sloeg City toe. Laporte kopte raak uit een vrije trap van – wie anders dan – De Bruyne. Het bleek uiteindelijk genoeg voor de vierde League Cup-winst op rij en de achtste in totaal. Nathan Aké bleef het hele duel op de bank bij City. Steven Bergwijn mocht kort voor een afgekeurde goal van Mahrez nog even invallen, maar ook hij kon de uitkomst niet meer veranderen.

Kane
Spurs greep dus naast de vijfde League Cup-winst ooit, maar zal vooral weer aan moeten horen dat de laatste prijs dateert van 2008. Een blik op die finale zegt genoeg. Namens Spurs scoorden Dimitar Berbatov en Jonathan Woodgate, terwijl Chelsea in Didier Drogba de doelpuntenmaker kende. De huidige Spurs-manager was toen zestien en Kane veertien jaar oud, ze voetbalden allebei in de jeugd van de Londenaren. Ook na zondag beschikt Kane nog over een maagdelijke erelijst. De vraag is nu of hij aan de hand daarvan zijn conclusies trekt, of dat hij de komende jaren blijft proberen zijn geliefde club een prijs te bezorgen. De conclusie van zondag is in ieder geval pijnlijk: de fans van Tottenham moeten nóg langer wachten. City evenaarde een record van Liverpool (acht zeges in totaal en vier op een rij).

vi.nl

Share article

Latest articles