QN Sport+ Television N.V.

Vikingen het schip in tegen Frankrijk

De Franse voetballiefhebbers mogen blijven dromen van het winnen van de Europese titel in eigen land. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps maakte zondagavond op hardhandige wijze een einde aan het sprookje van IJsland. De Vikingen, die na de sensationale overwinning op Engeland hoopten op een nieuwe stunt, gingen tegen het gastland letterlijk het schip in. Na een mooie voetbalshow wonnen de Fransen met 5-2.

Om daadwerkelijk tot de finale door te dringen wacht Frankrijk echter nog een zware horde. Donderdag is regerend wereldkampioen Duitsland immers de tegenstander in de halve finale. Het overtuigende optreden tegen IJsland geeft de Fransen in ieder geval vertrouwen op weg naar deze kraker.

Vroege goals

IJsland – dat in de achste finales zeer verrassend Engeland elimineerde – droomde van een nieuw huzarenstukje, maar liep tegen het gastland al snel achter de feiten aan. Nadat Dimitri Payet een eerste waarschuwingsschot had gelost, was het na twaalf minuten al raak. Olivier Giroud stond bij een diepe bal net geen buitenspel, ontsnapte aan zijn verdedigers en schoot vervolgens door de benen van doelman Hannes Halldorsson raak.

Een kleine acht minuten later mochten de fans in het Stade de France opnieuw juichen. Uit een hoekschop van Antoine Griezmann kopte Paul Pogba onberispelijk raak: 2-0. Dat was een dreun voor Kolbeinn Sigthorsson en kompanen, maar zeker ook voor de duizenden fans van IJsland die de wedstrijd in Reykjavik op een groot scherm volgden.

Vulkaan gedoofd

Waar IJsland er tegen de Engelsen nog in slaagde om een vroeg opgelopen achterstand (doelpunt Wayne Rooney) ongedaan te maken, zat dat er zondagavond in Parijs geen moment in. Frankrijk domineerde de wedstrijd, had veel meer balbezit en drukte dat dus ook in de score uit.

Nog voor rust voerden Payet (diagonaal schot) en Griezmann (fraaie stiftbal) de score op naar 4-0, waarmee het duel definitief gespeeld was. De IJslandse vulkaan was gedoofd, de droom voorbij..

Sigthorsson redt eer

IJsland – dat met de stunt tegen Engeland en de eigen versie van de ‘haka’ de harten van veel voetbalfans had gestolen – probeerde de schade na rust te beperken en deed via voormalig Ajacied Kolbeinn Sigthorsson ook nog iets terug (4-1), maar met zijn tweede doelpunt van de avond bracht Giroud luttele minuten later de marge weer op vier goals verschil.

De Fransen speelden de wedstrijd vervolgens rustig uit, in de weet dat het toernooi komende week wederom een vervolg krijgt. Dat had wel tot gevolg dat Birkir Bjarnason de 5-2 nog binnen kon koppen, alvorens de Nederlandse arbiter Björn Kuipers voor het laatst op zijn fluitje blies.

Tweemaal eindzege

In de historie van het EK voetbal mocht Frankrijk tweemaal de cup omhoog houden. Dat was in 1984, toen het toernooi eveneens in eigen land werd georganiseerd, en tijdens Euro2000. De harten van miljoenen Fransen gaan sneller kloppen nu de finale opnieuw dichtbij komt. Al is de missie nog zwaar zat, met de confrontatie met Duitsland in het vooruitzicht.

Telesport