Vingegaard deelt mentale tik uit aan Pogacar na titanenduel in Le Lioran, Evenepoel is derde voor vallende Roglic

Jonas Vingegaard heeft in de Tour getoond dat hij helemaal terug is. De Deen van Visma-Lease a Bike sprintte in Le Lioran naar winst na een titanenduel met Tadej Pogacar, die een vroege aanval finaal moest bekopen. Een weerbare Remco Evenepoel werd derde en blijft tweede in de stand.

De elfde rit in deze Tour kondigde zich aan als een kans voor de vluchters. De strijd om de ontsnapping van de dag was dan ook bikkelhard. Visma-Lease a Bike leek één of twee knechten voor Vingegaard vooruit te willen sturen. Van Aert, Lemmen, Laporte en Benoot probeerden het, maar Wellens en co. rekenden hen weer in. Carapaz was de gangmaker van de kopgroep van tien die uiteindelijk pas na zo’n 100 km vlammen kon wegrijden. Alleen hield UAE Team Emirates hen keurig binnen schot. Gele trui Tadej Pogacar had zin in ritwinst.

Met zo’n 50 km te gaan was het menens in het peloton. De snelheid ging de hoogte in en op de Col de Neronne raapte de grote groep met klassementsmannen de eerste vluchters al op. Voorin had Lazkano zich losgerukt en alleen Healy kon nog bij hem terugkeren. Carapaz beende hen bij op de volgende klim, de Puy Mary Pas de Peyrol. Na Wellens en Politt was het aan Sivakov om de kop over te nemen in het peloton voor Pogacar en de Franse Rus remonteerde al snel Healy, de laatste overlever van de vlucht.

(Te) vroege aanval Pogacar

Op 600 meter van de top versnelde Pogacar op een stukje van 13 procent. Niemand kon mee. Vingegaard en Roglic gingen in het verweer, Evenepoel moest die twee laten gaan. Vingegaard kwam 10 seconden na Pogi boven en zo gingen de vier tenoren elk apart naar beneden. Vlak na de afdaling liep het achter Pogacar samen. Met Roglic, Vingegaard, Evenepoel, Rodriguez, Ciccone en stoorzenders Yates en Almeida, zetten ze met zeven de achtervolging in op de Col de Pertus.

Vingegaard legde een hoog tempo op en enkel Roglic en Evenepoel klampten nog aan. Even later moest de witte trui ook laten lopen, met nog 18 km te gaan koos hij voor zijn eigen tempo. Roglic kon Vingegaard evenmin bijhouden en viel terug tot bij Evenepoel. Op de top van de Pertus greep Vingegaard zijn intussen bijna eeuwige concurrent bij de nek. De 8 boniseconden wist Pogi wel nog net te grijpen, Vingegaard nam er 5 en 45 seconden later, nam Evenepoel de overgebleven 2 tikken.

tromoto nv

Keizerlijk spurtje

De slotklim de milde Col de Font de CΓ¨re bracht geen nieuwe wending meer. De twee duo’s werkten zich samen een weg naar boven. Het gaatje zat op de top nog op 30 seconden. In de laatste afdaling ging de immer onfortuinlijke Roglic nog onderuit en zo kon Evenepoel alleen naar plek drie rijden. De twee tenoren voorin mochten in een keizerlijk spurtje om de ritzege bikkelen. Daarin nam Vingegaard zowaar de maat van Pogacar die zo uiteindelijk 4 boniseconden terug pakte op de streep. Een weerbare Evenepoel liep als derde binnen op 25 seconden. Roglic liep een halve minuut later binnen, maar door zijn val binnen de laatste 3 kilometer in dezelfde tijd als Evenepoel geplaatst.

Pogacar beet dus in het zand in een etappe waar hij ongetwijfeld meer van had verwacht. De Sloveen hoopte zelf een tik uit te delen, maar incasseerde er eentje. De Deen zet zijn ambities kracht bij met het zware tweede gedeelte dat er nog zit aan te komen in deze Tour.

Uitslag rit 11:

 1. Jonas Vingegaard (Den) – 211km in 4u58’00
 2. Tadej Pogacar (Slo) z.t.
 3. Remco Evenepoel (Bel) op 25”
 4. Primoz Roglic (Slo)
 5. Giulio Ciccone (Ita) 1’47”
 6. JoΓ£o Almeida (Por) 1’49”
 7. Adam Yates (GBr)
 8. Mikel Landa (Spa)
 9. Carlos Rodriguez (Spa) 1’55”
 10. Felix Gall (Oos) 2’38”

Stand:

 1. Tadej Pogacar (Slo) – in 45u00’34”
 2. Remco Evenepoel (Bel) op 1’06”
 3. Jonas Vingegaard (Den) 1’14”
 4. Primoz Roglic (Slo) 2’15”
 5. JoΓ£o Almeida (Por) 4’20”
 6. Carlos Rodriguez (Spa) 4’40”
 7. Mikel Landa (Spa) 5’38”
 8. Adam Yates (GBr) 6’59”
 9. Juan Ayuso (Spa) 7’09”
 10. Giulio Ciccone (Ita) 7’36”

Hoofdfoto: Β© REUTERS

Bron: De Standaard

Share article

Latest articles