Voetbalcoaches hopen op verdere versoepeling

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi heeft de voetbalwereld enigszins blij gemaakt met de versoepeling wat voetbal betreft. Het staatshoofd gaf vorige week zondag aan dat er weer gevoetbald mag worden, weliswaar recreatief en zonder arbiters en toeschouwers. Door deze mededeling denken en hopen de coaches Roberto Gödeken, Doniel Tomoredjo, Jozef Joekoe en Rogillo Kolf dat competitief voetbal niet lang meer op zich zal laten wachten.

In afzonderlijke gesprekken met de Ware Tijd wijzen ze er wel op dat de opstart niet makkelijk zal zijn, omdat er met verschillende zaken rekening moet worden gehouden. Daarnaast zal wennen aan nieuwigheden als gevolg van het coronavirus ook een rol spelen.

Robinhood-coach Gödeken denkt dat het nieuwe voetbalseizoen in de eerste week van januari 2021 zal beginnen. Hij wijst erop dat er rekening moet worden gehouden met de voorbereidingsperiode.

Net als zijn collega’s is hij blij met deze versoepeling, maar kijkt hij uit naar wanneer het georganiseerd voetballen mag starten. Daarop anticiperend is de coach al bezig met zijn voorbereidingsprogramma, waar hij de laatste hand aan legt. “Ik moet mijn plan van aanpak nog afmaken”, verduidelijkt de succescoach.

Hij is nu bezig de protocollen door te nemen en zal aan de hand daarvan verder afronden. Het plan zal sowieso verschillen van die van voorgaande jaren, omdat door het coronavirus ook de sport anders is geworden.

De coaches wijzen erop dat het voetbal al langer dan een halfjaar stilligt en dat de fysieke gesteldheid van een aantal voetballers niet is wat het wezen moet. “Wij hebben een lange rustperiode gehad. Ook zijn een aantal spelers aangekomen”, maakt Gödeken duidelijk. De aanpak zal daarom op een verantwoorde manier moeten gebeuren om blessures en andere zaken te voorkomen. Dat zal voor de meeste coaches een ware uitdaging zijn.

Het wordt een nieuwe manier van werken, maar de oefenmeesters denken toch dat als eenieder zich inzet, zij er wel in zullen slagen om de verenigingen op een verantwoorde manier weer fit te krijgen. “We kunnen dan zien hoe groot de schade is en hoe lang het zal duren om hen weer in hun oude vorm te krijgen. We moeten ervoor waken dat spelers na de start geblesseerd raken omdat ze overtraind zijn.”

Bintang Lair-coach Tomoredjo wijst erop dat verschillende clubs het misschien niet gaan kunnen opbrengen om de draad weer op te pakken. Ondanks de versoepeling denkt hij niet dat de Surinaamse Voetbalbond (SVB) zijn activiteiten kan opstarten, omdat de meeste verenigingen het financieel niet kunnen opbrengen om weer te beginnen. “Wij gaan niet zonder steun kunnen beginnen”, benadrukt de coach. Bintang Lair probeert daarom om steun te trekken uit het Fifa-noodfonds.

Volgens Tomoredjo zijn het bestuur en de technische staf niet inactief geweest de voorbije maanden en hebben zij een compleet plan samengesteld om te herstarten. “Dat hebben wij ook al bij de SVB ingediend”, geeft hij aan. Inter Moengotapoe-coach Jozef Joekoe hoopt van ganser harte dat er gauw verdere versoepeling komt, maar meer nog dat er concreet nieuws volgt van de SVB en Concacaf. Zonder zicht op een volgende activiteit heeft het geen zin om te starten, legt hij uit. “Het brengt ook alleen maar kosten mee voor het bestuur. Als je niets hebt om op voor te bereiden, kan je dan ook niet met een voorbereiding starten”, maakt hij duidelijk.

Leo Victor-coach Kolf is ingenomen met de versoepeling. “Ik hoop wel dat het de goede kant blijft opgaan, zodat de competitie kan worden gepland.” Echter, de draad oppakken zal hij nog niet doen. “Wij volgen nog even de ontwikkelingen voordat we gaan starten.” Hij denkt niet dat dit jaar nog de bal aan het rollen worden gebracht, “maar hopelijk kunnen we begin volgend jaar weer starten”.

Dwtonline.com

Share article

Latest articles