Voigt gaat uurrecord aanvallen

Jens Voigt gaat een aanval doen op het werelduurrecord. Dat maakte de Duitser, die onlangs zijn laatste professionele wielerwedstrijd reed, bekend op de site van zijn ploeg, Trek Factory Racing.

Op 18 september, een dag na zijn 43ste verjaardag, stapt Voigt op zijn tijdritfiets om een uur lang zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Het huidige wereldrecord staat sinds 2005 op naam van de Tsjech Ondrej Sosenka. Hij legde toen in Moskou in één uur 49,7 kilometer af.

Voigt gaat zijn poging starten op de wielerbaan van Grenchen, in Zwitserland.

Afscheid van de fans

Voigt wil met deze aanval op het werelduurrecord zijn fans bedanken: “Ik wil ze iets geven om te glimlachen, voordat ik het boek definitief dichtsla.” Toch benadrukt hij ook dat dit een serieuze aanval op het record is. “Dit is geen circusnummer. Ik wil een goede prestatie neerzetten.”

Nieuwe fiets

De internationale wielerunie UCI paste onlangs de regels waar fietsen aan moeten voldoen (weer) aan. Alle fietsen die zijn goedgekeurd voor het gebruik op de wielerbaan, mogen nu ook gebruikt worden in een poging om het werelduurrecord te breken. Voigt laat weten al enige tijd op een speciaal voor hem ontworpen fiets te rijden.

Boardman de snelste?

Chris Boardman reed in 1996 56,375 kilometer in één uur. Dat record staat nog steeds als de ‘best menselijke prestatie’. Maar omdat de UCI de regels in 2000 wijzigde, is Sosenka met 49,7 kilometer de echte wereldrecordhouder. Wellicht dat Jens Voigt daar op 18 september verandering in aan gaat brengen.

nos.nl

Share article

Latest articles