Volleybalsters Barbados knokken zich langs Suriname voor Caraïbisch brons

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — De teleurstelling is  duidelijk op de gezichten van de internationals van de nationale vrouwenvolleybalselectie van Suriname af te lezen nadat de strijd om het brons in de achttiende Caraïbische kampioenschappen aan Barbados overgelaten moest worden.

 

De Barbadianen veerden zaterdagavond in de Anthony Nesty Sporthal terug van een 0-2 achterstand om met 19-25, 23-25, 27-25, 25-23, 15-12 te winnen. Vermeldenwaard is dat bondscoach Sergio Valdez van Suriname na de felicitaties aan zijn collega Shon Hurdle van de buitenlandse ploeg nergens meer te bekennen was.

“Ik ben juist trots op het team en mezelf. Er is een positieve groei waar te nemen en dat moet als begin gezien worden van deze jonge meisjes”

Sandrina Beverdijk-Hunsel, captain Suriname

“Mijn speelsters hebben vanavond een fantastische job gedaan”, merkte Hurdle na het treffen in gesprek met de Ware Tijd op. Zijn aanvoerster Shakera Hall, die acht punten noteerde uit zes kills en twee aces, zette het duel in de beslissende vijfde set uit een diagonale smash op slot.

De Barbadiaanse coach liet verder optekenen dat hij ondanks de 0-2 achterstand niet had opgegeven. “Ik zei tegen mijn speelsters dat ze moesten blijven geloven in een comeback. Ik ben echt blij voor ze. Hall had op het eind niet voor een beter einde kunnen zorgen.” Barbados nam overigens zoete wraak op de geleden straight set-nederlaag van donderdagavond tegen de nationale ploeg.

Geduld

Sandrina Beverdijk-Hunsel, die haar hoofd na de ontmoeting niet liet hangen, vond dat het mentale gedeelte Suriname de das heeft omgedaan. “We moeten geduld betrachten met dit jong team”, stelde de captain van Suriname. “Doordrukken of de bewustwording ontbreekt nog, maar we moeten leren van momenten waar het misgaat.”

Ze gaf toe dat voorzichtig spelen nooit goed is. “Je moet niet bang zijn, maar het hoort erbij. Je leert pas als je fouten hebt gemaakt.” De aanvoerster was en klonk helemaal niet teleurgesteld. “Ik ben juist trots op het team en mezelf. Er is een positieve groei waar te nemen en dat moet als begin gezien worden van deze jonge meisjes”, aldus Beverdijk-Hunsel.

tromoto nv

Sub-captain Ketura Margaret wist na de teleurstelling niet precies wat te zeggen. “Ik heb ergens wel het gevoel dat ik het team basically heb laten vallen.”

Tiebreaker

Suriname nam het voortouw in de tiebreaker nadat Shante Seale, die topscorer werd bij Barbados met 27 punten uit twintig kills, drie blocks en vier aces, geen succes had bij het net. Ze maakte haar falen kort daarop goed met een tipbal voordat ze de latere triomfator zelfs uit een ace op 2-1 bracht.

Suriname kwam langszij nadat de opponent de bal niet drie- maar viermaal speelde en liep zelfs uit naar 8-5. Seale maakte later 8-8 voordat Shaniva Balkaran (uitbal), die een sterke partij speelde voor Suriname en Margaret (opvangfout) de tegenpartij uit missers lieten uitlopen naar 10-8. Margaret bracht de spanning weer helemaal erin met een blok op Seale: 11-11.

Sharon Balkaran (uitace) en Margaret (uitsmash) lieten de Barbadianen uit opeenvolgende missers afstand nemen. Nerissa Deyer zorgde voor matchpoint, terwijl Zoureena Koningverander de hoop van Suriname erin hield. Hall maakte echter aan alle illusies een einde door geen fouten te maken in haar laatste actie.

Tenneille Chapman-Goodluck droeg net als Seale ook 27 punten, die voortvloeiden uit 21 kills, drie blocks en evenveel aces, bij aan de triomf. Shaniva Balkaran werd met 21 punten uit achttien kills, één block en vier aces topscorer bij Suriname. Margaret (zestien kills, één block en één ace) en Beverdijk-Hunsel (negen kills en drie aces) noteerden respectievelijk achttien om twaalf punten voor Suriname.

Andere scores

Bij de mannen legde Trinidad en Tobago beslag op het brons door de Bahama’s, de semikampioen van 2018, in viersets (25-23, 25-19, 20-25, 25-18) te kloppen. Curaçao legde bij de mannen beslag op de zesde plaats door Martinique in straight sets (25-14, 25-23, 25-17) te verslaan.De strijd om de vijfde plaats werd vrijdagmiddag gewonnen door Jamaica, dat de Bahama’s in een thriller opzij zette: 25-16, 19-25, 21-25, 27-25, 15-11.

Dwtonline.com

Share article

Latest articles