Voorbeschouwing halve finale Nederland-Engeland EURO 2024: Waar te kijken, aftraptijd, mogelijke opstellingen

Wanneer is het? Hoe kun je het bekijken? Wat zijn de mogelijke opstellingen? Alles wat je moet weten over de halve finale van het UEFA EURO 2024 tussen Nederland en Engeland.

Nederland vs Engeland in één oogopslag

Wanneer : woensdag 10 juli (aftrap 21:00 uur CET) (16:00 surinaamse tijd)
Waar : BVB Stadion Dortmund, Dortmund
Wat : halve finale UEFA EURO 2024

Wat wil je weten?

Voor de tweede keer in vijf jaar tijd staan ​​deze twee Europese zwaargewichten tegenover elkaar in een halve finale, waarbij Nederland in 2019 met 3-1 won na verlenging in een Nations League-clash . Het zou niemand verbazen als deze langverwachte ontmoeting opnieuw de afstand zou halen; vijf van de laatste acht wedstrijden tussen deze teams eindigden na 90 minuten gelijk.

“Het wordt een geweldige avond woensdag tussen twee grote landen – een historische avond,” voorspelde de Nederlandse bondscoach Ronald Koeman nadat zijn team de eerste EURO-halve finale sinds 2004 bereikte door Turkije te verslaan. Engeland heeft het daarentegen voor de tweede keer op rij tot dit stadium geschopt. “Als we spirit en saamhorigheid blijven tonen, weet ik zeker dat we tot het einde kunnen gaan en alles kunnen winnen,” hield verdediger Ezri Konsa vol na de overwinning in de penaltyserie in de kwartfinale op Zwitserland. Het is een gelijkspel dat op het scherp van de snede balanceert.

Mogelijke opstellingen

Nederland : Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons, Reijnders; Malen, Depay, Gakpo

Engeland : Pickford; Walker, Stones, Guéhi; Saka, Mainoo, Rice, Shaw; Bellingham, Foden; Kane

Route naar de halve finales

Nederland

Groep D
2-1 vs Polen (Gakpo 29, Weghorst 83; Buksa 16)
0-0 vs Frankrijk
2-3 vs Oostenrijk (Gakpo 47, Depay 75; Malen og 6, Schmid 59, Sabitzer 80)

Achtste finales
3-0 tegen Roemenië (Gakpo 20, Malen 83 90+3)

Kwartfinales
2-1 tegen Turkije (De Vrij 70, Mert Müldür og 76; Samet Akaydin 35)

Engeland

Groep C
1-0 vs Servië (Bellingham 13)
1-1 vs Denemarken (Kane 18; Hjulmand 34)
0-0 vs Slovenië

Achtste finales
2-1 aet vs Slowakije
 (Bellingham 90+5, Kane 91; Schranz 25)

Kwartfinales
1-1 aet 5-3p vs Zwitserland (Saka 80; Embolo 75)

tromoto nv

Deskundige voorspellingen

Derek Brookman, verslaggever Nederland

Nederland liet in de 2-1 nederlaag in de kwartfinale tegen Türkiye zien dat het niet altijd zijdezacht, balbezit-gebaseerd voetbal hoeft te spelen om een ​​resultaat te behalen. Na een frustrerende eerste helft schudde trainer Ronald Koeman de boel op door Wout Weghorst in te brengen en werd het spel directer. Wat je toen zag was spirit, vastberadenheid, een tempoverhoging en – terwijl Türkiye wanhopig op zoek was naar de gelijkmaker – buitengewoon vastberaden verdedigen. Het onderstreepte ook de kracht in de diepte van de selectie.

Joe Terry , verslaggever voor Engeland

De voortgang van Engeland naar de halve finale kan worden verklaard door hun ijzeren wil om niet te verliezen, een defensieve opstelling die moeilijk te doorbreken is en een vermogen om de momenten die er het meest toe doen te beïnvloeden. Gareth Southgate heeft ook tekenen van groei in prestaties gezien en zijn team zal zeker weer hun spel moeten verbeteren tegen Nederland, tegenstanders die, op hun best, met een verve en vloeiendheid spelen die Engeland nog niet eerder in Duitsland heeft meegemaakt.

Uitzichten vanuit de kampen

Ronald Koeman, bondscoach van Nederland : “We hadden minder dagen om ons voor te bereiden op de wedstrijd, maar we hadden geen extra tijd zoals Engeland [tegen Zwitserland] had. Fysiek is het team echt sterk. We zijn scherp, we zijn geconcentreerd en we kijken ernaar uit om een ​​goede wedstrijd te spelen. We kennen elkaar echt goed [Nederland en Engeland] en hebben al meerdere keren tegen elkaar gespeeld. Dat deden we vijf jaar geleden in de halve finale van de Nations League – laten we hopen dat we hetzelfde resultaat behalen [een 3-1 overwinning].”

Gareth Southgate, bondscoach van Engeland : “Nederlandse teams zitten niet graag stil en dat is niet wat we van hen hebben gezien, maar Ronald Koeman is een ervaren coach. We zijn op alles voorbereid, het wordt een spannende wedstrijd met veel goede spelers op het veld. We hebben nog een stap omhoog nodig ten opzichte van wat we in de vorige wedstrijd hebben laten zien; het is een stap omhoog in de kwaliteit van de tegenstanders en we zijn er klaar voor.”

Bron: uefa.com | Hoofdfoto: UEFA EURO 2024

Share article

Latest articles