QN Sport+ Television N.V.

Voorbeschouwing: Kroatië – Engeland (World Cup Semi Finals)

De tweede halve finale van dit WK gaat tussen Kroatië en Engeland. De Kroaten hebben al twee strafschoppenseries overleefd. Is hun fortuin nu op, of weten zij ook Engeland uit te schakelen?

Kroatië: In de halve finale

De Kroaten hebben de halve finales van dit WK weten te bereiken. Daarmee heeft de huidige ploeg de prestatie van het topteam van 1998 geëvenaard. In zowel de achtste- als de kwartfinale had Kroatië 120 minuten en een strafschopenreeks nodig om afstand te nemen van de tegenstander. Net als in de wedstrijd tegen Denemarken was het spel van de roodwitten in de kwartfinale tegen Rusland niet al te best. Ondanks dat er veel spelers met aanvallende kwaliteiten op het veld stonden, slaagde de ploeg er niet echt in om veel kansen te creëren.

Dat het spel niet zo goed is als wat de ploeg in de groepsfase liet zien, deert niemand in Kroatië. Voor een relatief klein land doet men het domweg ook uitstekend. Een van de aanvallende blikvangers is Mario Mandzukic, die op de persconferentie van maandag ontspannen de aanwezige pers tegemoet trad. ‘De druk voor de wedstrijd tegen Denemarken was groter,’ stelde de speler van Juventus. ‘We verheugen ons nu gewoon op de halve finale.’ Bondscoach Zlatko Dalic zou ervoor kunnen kiezen om middenvelder Marcelo Brozovic weer terug in de basiself op te nemen. Ook voorin valt er wel het een en ander te kiezen.

  • Vermoedelijke opstellingSubasic – Vida, Lovren, Corluka, Strinic – Rakitic, Brozovic – Rebic, Modric, Perisic – Mandzukic

Engeland: Dromen van de wereldtitel

Voor Engeland lijkt alles dit toernooi op zijn plaats te vallen. Waar het in het recente verleden eigenlijk zelden goed ging voor de ploeg op eindronden, daar loopt het in Rusland uitstekend voor bondscoach Gareth Southgate en zijn elftal. Het voetbal is voor de neutrale toeschouwer niet heel boeiend, maar in Engeland is er niemand die daar zwaar aan tilt. De supporters in het land zijn inmiddels niet meer te houden. Na de gewonnen kwartfinale tegen Zweden (2-0) braken er overal al grote feesten los, wat het nodige belooft voor de komende wedstrijd(en).

Voor de ploeg zelf is het zaak om de rust te bewaren. Dit lijkt wel toevertrouwd aan Southgate, die een rustige indruk maakt en die rust overdraagt op het team. Engeland doet geen gekke dingen. De defensieve controle staat voorop, en de ploeg is zelf vooral uit spelhervattingen gevaarlijk. Het is duidelijk dat Engeland daar veel op heeft getraind. Southgate heeft weinig redenen om veel te veranderen in zijn basisopstelling. Het geraamte van het elftal staat goed, en de ploeg heeft niet te maken met schorsingen en blessures.

  • Vermoedelijke opstellingPickford – Maguire, Stones, Walker – Young, Henderson, Alli, Lingard, Trippier – Kane, Sterling

VW.net