QN Sport+ Television N.V.

Voorbeschouwing: Zwitserland – Costa Rica (World Cup Groep E)

Een gelijkspel tegen Brazilië en een gelukkige overwinning op Servië hebben ervoor gezorgd dat Zwitserland nu al met anderhalf been in de volgende ronde staat. Tegen het al uitgeschakelde Costa Rica kan het ticket voor de achtste finale worden bemachtigd.

Zwitserland: vrijwel onklopbaar

Zwitserland heeft de op papier sterkste tegenstanders in poule E al tegenover zich gehad en daar hebben de mannen van bondscoach Vladimir Petkovic zich goed doorheen weten te slaan. Het 1-1 gelijkspel tegen topfavoriet Brazilië was goed voor het vertrouwen en de 2-1 overwinning op Servië zorgde er daarna voor dat Zwitserland nu alles in eigen hand heeft. Overigens had Zwitserland qua geluk niets te klagen in die laatste wedstrijd. Servië werd een overduidelijke strafschop onthouden en als klap op de vuurpijl werkte Granit Xhaka in de 90eminuut de winnende goal tegen de touwen.

Door deze cruciale overwinning staat Zwitserland er nu goed voor. Op basis van het doelsaldo staat de formatie van Petkovic onder Brazilië, maar dat zal de Zwitsers niet echt deren aangezien het bereiken van de volgende ronde het doel was. Om deze missie succesvol af te sluiten heeft Zwitserland een gelijkspel nodig. Een nederlaag kan eventueel ook nog voldoende zijn, maar dan moet Brazilië wel winnen van Servië.  

Qua opstelling zal Zwitserland tegen Costa Rica niet al te verrassend voor de dag gaan komen. Petkovic hoeft geen rekening te houden met blessures of schorsingen en dat is uiteraard een voordeel. Wel klopt Mario Gavranovic nadrukkelijk op de deur. De spits, die Haris Seferovic na rust verving tegen Servië, zou zomaar kunnen starten.

Vermoedelijke opstellingSommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Zuber – Gavranovic

Costa Rica: koffers zijn al gepakt

Costa Rica had zich van dit WK veel meer voorgesteld. Het land uit Midden-Amerika groeide vier jaar geleden uit tot een van de grootste verrassingen van het toernooi, maar dat zit er in Rusland niet meer in. De ploeg van bondscoach Oscar Ramirez verloor in de openingswedstrijd met 0-1 van Servië en tegen Brazilië sloeg het noodlot tegen het einde toe.

In dat duel met Brazilië bleef Costa Rica aanvankelijk met kunst en vliegwerk overeind waardoor er een 0-0 gelijkspel in het vat leek te zitten, maar in blessuretijd ging het alsnog mis voor de Costa Ricanen. Philippe Coutinho opende score in de 91e minuut en zes minuten later was het Neymar die de eindstand op 0-2 bepaalde.

Na twee nederlagen kan Costa Rica zich niet meer plaatsen voor de volgende ronde en daardoor zou Ramirez zijn opstelling flink door elkaar kunnen gooien voor het duel met Zwitserland, waar voor Costa Rica alleen nog maar de eer op het spel zal staan. Toch lijkt Ramirez op basis van de laatste trainingen zijn beste spelers opnieuw de kans te gunnen om hun kwaliteiten te tonen.

  • Vermoedelijke opstellingNavas – Acosta, Gonzalez, Duarte – Gamboa, Borges, Guzman, Calvo – Ruiz, Venegas – Urena

Bron : VW.net