Vrije training 1: Hamilton snelste in Amerika

Lewis Hamilton zet de toon tijdens de eerste vrije training op het Circuit of the Americas de snelste tijd te noteren. Zoals gebruikelijk dit seizoen volgt teamgenoot Nico Rosberg in zijn kielzog. Landgenoot Max Verstappen rijdt een degelijke sessie en klokt de tiende tijd.

Hoewel het voor de Nederlandse racefans weer een interessante vrije training is, is het ook een sessie met een smetje. Er doen immers maar achttien auto’s mee. Het wegvallen van Caterham en Marussia wordt in Austin voor het eerst pijnlijk zichtbaar. Sinds Monaco 2005 hebben er niet meer zo weinig auto’s mee gedaan, wat betekent dat ook de kwalificatie een iets andere opzet krijgt. Zowel in Q1 als Q2 vallen er nu vier in plaats van zes auto’s af.

En hoewel onze ogen natuurlijk vooral gericht zijn op Max Verstappen die vanochtend zeer ontspannen oogde, is het ook interessant om te zien wat Lotus doet nu zij tijdelijk met een experimentele neus rijden. Aan Romain Grosjean de eer om de neus te testen.

Er is gelijk veel actie op het circuit in Austin. Rosberg is de eerste om een tijd te zetten, waar teamgenoot Lewis Hamilton al snel onderdoor duikt met 1:49.164. Na 17 minuten neemt Jenson Button de leiding over. De Brit verbetert zijn tijd enkele minuten later weer en noteert een 1:41.158. Teamgenoot Kevin Magnussen haakt aan en verbetert Buttons tijd met 0.008 seconde.

Na een half uur heeft Verstappen een tijd van 1: 42.956 op de klokken staan. Daarmee staat hij op de elfde plek, tussen de twee Red Bull-coureurs in. Teamgenoot Kvyat heeft iets meer gang in de auto en is zeven tienden sneller.

Verstappen lijkt het rustig aan te doen. Hij zei eerder al zich niet druk te maken om rondetijden en vooral ervaring op te willen doen. Een volwassen aanpak, net zoals in Japan. Wat niet wil zeggen dat hij aan het cruisen is.

Nico Hulkenberg had wel wat ‘opstartproblemen’. Pas na 49 minuten zet hij zijn eerste tijd op de klokken. Ricciardo staat op dat moment binnen met een probleem aan zijn energy recovery systeem, wat ervoor zorgt dat hij de rest van de sessie niet meer in actie komt.

Na een uur maakt Hamilton een einde aan de McLaren-dominantie door een tijd van 1:40.106 te noteren.  Kvyat haakt met een vierde tijd goed aan, terwijl ook Verstappen zijn tijd heeft verbeterd naar 1:41.785 en opschuift naar de negende stek.

Hamilton is de eerste om onder de grens van de 1 minuut veertig te duiken. Die 1:39.941 blijft staan als snelste tijd. Rosberg eindigt weliswaar als tweede maar moet wel 0.292 seconden toegeven. Button maakt de topdrie compleet. Max Verstappen sluit de sessie als tiende af. Daarmee geeft hij negen tienden toe op Kvyat.

Aan het eind van de sessie stuurt Lotus Grosjean weer de baan op met de normale neus. Het zorgt voor weinig verbetering. De Fransman blijft steken op de achttiende stek en heeft bovendien moeite de wagen op de baan te houden. Hij vraagt het team of hij mogelijk een lekke band heeft of een kapotte ophanging en stuurt uit voorzorg de wagen weer de pits in.

formule1.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter