Waarom het nog onzeker is of Memphis de komende interlands kan spelen

Memphis Depay is door Frank de Boer in de selectie van Oranje opgenomen voor de komende interlandperiode, maar het is nog niet zeker of de aanvaller ook daadwerkelijk in actie kan komen. Dat heeft alles te maken met de onrust in de Franse voetbalwereld over de quarantaineplicht.

De KNVB liet bij de bekendmaking van de definitieve selectie weten dat het selecteren van Memphis Depay onder voorbehoud is. Er moet nog dispensatie komen van de Franse overheid. Op dit moment schrijven de coronamaatregelen in Frankrijk voor dat personen die de EU hebben verlaten bij terugkeer in Frankrijk eerst in quarantaine moeten. Dat zou voor spelers betekenen dat ze in de eerste speelronde na de interlandbreak nog niet in actie kunnen komen voor hun clubs.

De Franse voetbalbond heeft bevestigd dat de clubs uit de Ligue 1 en Ligue 2 er unaniem voor gestemd hebben om hun spelers niet af te staan voor interlands die buiten de EU gespeeld worden. Die opstelling van de Franse clubs heeft met name grote gevolgen voor de nationale ploegen in Afrika. De interlands in Zuid-Amerika zijn al afgelast vanwege het coronavirus.

Het Nederlands elftal speelt in de komende twee weken drie WK-kwalificatiewedstrijden. Turkije (24 maart), Letland (27 maart) en Gibraltar (30 maart) zijn de tegenstanders. De wedstrijd tegen de Turken wordt in het AtatĂŒrk Olympisch Stadion in Istanbul gespeeld, buiten de EU dus. Gibraltar hoort officieel bij het Verenigd Koninkrijk en de interland daar wordt dus ook buiten de EU gespeeld.

 

In de nieuwe FIFA-reglementen is opgenomen dat clubs hun internationals thuis mogen houden als een quarantaineperiode van minimaal vijf dagen vereist is op de locatie waar een interland gespeeld wordt of bij terugkeer naar de club. Alleen bij dispensatie vanuit de autoriteiten zijn clubs alsnog verplicht internationals af te staan.

Reactie Memphis
Memphis heeft vrijdag tijdens een persconferentie van Lyon laten weten graag voor Oranje in actie te willen komen in de komende drie interlands. ‘We hopen dat bij onze nationale teams kunnen aansluiten. Er is eensgezindheid nodig voor deze beslissing. Ik hoop alleen maar deel uit te kunnen maken van het nationale team’, aldus de sterspeler van Lyon, die zondag met zijn ploeg de topper tegen Paris Saint-Germain speelt.

vi.nl

Share article

Latest articles