WADA vraagt Internationale Atletiekfederatie Rusland en alle Russische atleten te schorsen

Het wereldantidopingagentschap WADA heeft de Internationale Atletiekfederatie gevraagd om Rusland te schorsen en alle Russische atleten te bannen uit alle competities. Het beschuldigde de Russische staat er ook van een actieve rol gespeeld te hebben in het cultiveren an systematische doping. Als Rusland effectief geschorst wordt, bestaat de mogelijkheid dat de Russische atleten volgend jaar niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Het meer dan driehonderd pagina’s tellende rapport van de WADA geeft de Internationale Atletiekfederatie IAAF de aanbeveling Rusland en al zijn atletiekfederaties te bannen (lees hier de reactie van het IAAF ). Dat zou moeten duren “totdat het land zijn antidopingbeleid op orde krijgt”. Deelname aan de Olympische Spelen in 2016 komt dus serieus in gevaar voor de Russen.

De commissie verdenkt de Russen ervan een obscuur laboratorium in de buitenbuurten van Moskou te hebben gebruikt om daar een hele dopingzwendel wit te wassen. Dat deden zij door alle positieve dopingstalen eerst te laten testen in dat besloten laboratorium. Was het resultaat positief, dan zorgden zij ervoor dat het bewijs verdween.

Russische regering was betrokken

Bovendien wordt de Russische geheime politie – en bij uitbreiding dus de regering – ervan verdacht een actieve rol te spelen in het promoten van systematische doping, door “intimidatie en inmenging”. “Of de systematische doping ondersteund werd door de Russische staat? “Onze conclusie is dat dit niet had kunnen gebeuren zonder de wetenschap en raad van de Russische autoriteiten. Zelfs al besturen zij zelf de atletiek niet, zij konden onmogelijk niet op de hoogte zijn, aldus WADA-bobo Dick Pound, die het onderzoek in goede banen leidde.”

“Dit is veel erger dan we dachten. In tegenstelling tot corruptie in andere sporten (bvb het omkoopschandaal bij de FIFA, nvdr) heeft het Russisch dopingschandaal effectief de resultaten beïnvloed.”

1.417 dopingstalen vernietigd in dopinglab dat ingezet werd voor Olympische Winterspelen Ă©n WK 2018

Grigory Rodchenkov, de directeur van het Russische antidopinglab, gaf toe dat hij maar liefst 1.417 dopingstalen vernietigd had uit angst dat het WADA ze zou kunnen analyseren. “Hij vertolkte een centrale rol in dit dopingschandaal”, klinkt het in het rapport. “Hij accepteerde en vroeg geld om positieve dopingtesten te verdoezelen.” Het WADA wil de accreditatie van het lab intrekken en Rodsjenko laten ontslaan. Het antidopinglab in kwestie werd gebruikt voor de Olympische Winterspelen in Sochi van vorig jaar Ă©n speelt ook een belangrijke rol in het antidopingprogramma van de FIFA in aanloop naar het WK 2018, dat in Rusland gespeeld zal worden.

Ook vraagt het wereldantidopingagentschap vijf atleten en vijf trainers levenslang te laten schorsen. Het gaat onder meer om Maria Savinova, die olympisch goud pakte op de 800 meter, en Jekaterina Poistogova, goed voor olympisch brons op dezelfde afstand.

Pluim voor de journalistiek

Sommige delen van het rapport werden overigens (nog) niet publiek gemaakt, maar overhandeld aan inlichtingendienst Interpol. Het nog lopende gerechtelijke onderzoek naar voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack mag namelijk niet in gevaar gebracht worden. De Senegalees werd vorige week maandag door het Franse gerecht in staat van beschuldiging gesteld in een corruptiedossier rond de strijd tegen doping. De 82-jarige Diack, die in augustus na zestien jaar aan het hoofd van de Internationale Atletiekfederatie opgevolgd werd door de Brit Sebastian Coe, wordt beschuldigd van passieve corruptie en witwaspraktijken. Diack en zijn advocaat Habib Cissé zouden geld hebben ontvangen van de Russische atletiekfederatie om dopingzaken van Russische atleten te verdoezelen

Het onderzoek werd eind vorig jaar geopend naar aanleiding van een uitzending van de Duitse tv-zender ARD. In de documentaire werd massaal en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiek onthuld. Zo werden er bewijzen getoond dat positieve dopingtesten in Rusland verdoezeld werden, zodat de atleten in competitie konden blijven. WADA richtte vervolgens een driekoppige commissie op onder leiding van Dick Pound die de zaak moest onderzoeken.

Bron : Nieuwsblad.be

Share article

Latest articles