WADA zet edelgassen xenon en argon op dopinglijst

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft besloten om de edelgassen xenon en argon met onmiddellijke ingang op de lijst van verboden producten te plaatsen. Dat meldde WADA-voorzitter Craig Reedie gisteren.

‘De boodschap voor de atleten is duidelijk’, zegt Reedie. ‘De gassen xenon en argon maken voortaan deel uit van de dopinglijst en het gebruik ervan is dus niet langer toegestaan.’

De discussie over het gebruik van de gassen begon toen bekend werd dat Russische atleten op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji mogelijk xenongas inhaleerden. Het edelgas stimuleert de productie van epo (erytropoëtine), waardoor het lichaam meer rode bloedcellen aanmaakt en dus beter kan presteren.

Verwacht werd dat het WADA de gassen zou opnemen in de aangepaste dopinglijst van 2015, maar de organisatie besliste dus om nu al tot actie over te gaan. ‘Het uitvoerend comité van het WADA heeft unaniem beslist om het gebruik van beide gassen met onmiddellijke ingang te verbieden. De regeringen en organisaties krijgen nog 90 dagen de tijd om de boodschap over te brengen en om hun reglementen aan te passen. Vanaf eind augustus zal het gebruik definitief verboden worden’, verklaarde Reedie.

ad.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter