Over exact 100 dagen beginnen in Rio de Olympische Spelen. Op vrijdag 5 augustus is in de Braziliaanse stad de openingsceremonie. Wie draagt de Nederlandse vlag? Maurits Hendriks, chef de mission van het NOC*NSF, maakt de naam enkele dagen voor de start bekend. Wij gooien alvast een balletje op met tien namen, in de wetenschap dat potentiële vlaggendragers als Ranomi Kromowidjojo, Ellen Hoog en Marianne Vos al bij voorbaat afvallen. Zij komen namelijk in het openingsweekend al in actie en zullen daarom de openingsceremonie mijden.
Programma van dag-tot-dag in Rio
Wie kan er beter onze nationale driekleur het stadion binnendragen dan een heer? Een heer die te paard de Nederlandse eer verdedigt? Dubbeldam won op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 een gouden medaille, en staat zestien jaar later nog steeds aan de internationale top. In 2014 won de Tukker als eerste Nederlandse springruiter de individuele wereldtitel. Een gelauwerde sportman en een keurig gezinsmens. Het mooist zou natuurlijk zijn als Dubbeldam gezeten op zijn paard de vlag het stadion binnendraagt, maar dat is geen haalbare kaart.

Churandy Martina
Rio is in elk geval verzekerd van een glimlach van oor tot oor als de sprinter uit Wilemstad met de nationale driekleur het befaamde Maracanã komt binnenwandelen. De immer goedgeluimde topsprinter met zijn aanstekelijke lach is bij uitstek geschikt voor het erebaantje. Bovendien mag Martina een olympische routinier worden genoemd. Hij beleeft in Rio de Janeiro al zijn vierde Olympische Spelen (twee keer namens de Nederlandse Antillen, twee keer namens Nederland). De topsprinter op de 100 en 200 meter en de estafette gaat in Rio vermoedelijk niet meer op voor de medailles.

Dafne Schippers
Nu al het Nederlandse gezicht van Rio, de grande dame van onze atletiek naar wie de hele (atletiek)wereld met opengesperde kaken kijkt. Ons uithangbord, ons blinkende visitekaartje, ons boegbeeld. De wereldkampioene op de 200 meter gaat in Brazilië voor ‘dubbel goud’. Iedereen weet dat. De vraag is of Dafne Schippers bestand is tegen de immense druk. Met de vlag kan ze in elk geval alvast even wennen aan een vol olympische stadion. Shinen met een vlag, Schippers is er na verscheidende titels geknipt voor.

Henk Grol
De man met de meest Nederlandse naam van allemaal moet op 5 augustus natuurlijk de Nederlandse vlag het olympisch stadion binnendragen. Hindrik Harmannus Arnoldus Grol, judoka uit de Groningse veengronden, staat ook absoluut in het boekje van chef de mission Maurits Hendriks, die Grols klasse en veerkracht na verscheidende blessures al eens roemde. De kersverse Europees kampioen (tot 100 kilo) moet in Rio na twee bronzen plakken in de voetsporen treden van de Nederlandse olympisch judokampioenen Anton Geesink, Wim Ruska en Mark Huzinga.

Tom Dumoulin
Sinds Tommeke vorig jaar in de Vuelta de harten stal van duizenden Nederlanders staat de datum van de olympische tijdrit, woensdag 10 augustus, roodomcirkeld in de agenda van de wielerfans. Dan moet de nationale knuffeldier op de fiets, tijdritspecialist pur sang, woorden omzetten in daden. En waarom Tom Dumoulin de vlag moet dragen? Simpel! Het is gewoon de hoogste tijd dat na voetbal, paardensport, hockey, schaatsen, boksen, waterpolo, windsurfen en roeien een wielrenner de nationale driekleur eens draagt.

Epke Zonderland
Vanaf het moment dat turncommentator Hans van Zetten in 2012 ‘En hij staat!’ door de microfoon jubelde, was Nederland een held rijker. Epke Zonderland is ons nationale troetelkind. De ideale schoonzoon; onberispelijk, intelligent en sympathiek. Het was bovendien niet zomaar een medaille die de Fries veroverde in Londen. Goud winnen op de rekstok, het koningsnummer van een mondiale sport als turnen, is een prestatie van formaat. Andere koek dan darten of langebaanschaatsen. Reken maar dat Zonderland ook buiten de landsgrenzen een grote naam is, en dat maakt hem het ideale boegbeeld. Alleen de vlag ontbreekt nog.

Rick van der Ven
Weet u het nog? In de zomer van 2012 zat heel Nederland plots overdag aan de buis gekluisterd. Buiten smolt het asfalt van de straten, binnen zagen wij hoe boogschutter Rick van der Ven de strijd aanging met computergestuurde Aziaten. Wat een spannende sport bleek dat boogschieten ineens, en wat een vriendelijke kerel die Van der Ven! Een grootheid in zijn sport bovendien, kijk maar eens naar de opsomming van de gewonnen medailles op zijnWikipedia-pagina. Die spannende zomerse dag in 2012 eindigde met een vierde plek; een medaille was niet voor de Brabander weggelegd. Daarom is de vlag hem gegund.

Sifan Hassan
In 2008 werd ze door haar moeder naar Nederland gestuurd. Over het hoe en waarom wil Sifan Hassan liever niets loslaten, maar het moge duidelijk zijn dat de van oorsprong Ethiopische een droevig levensverhaal met zich meedraagt. Deze ballast werpt Hassan van zich af wanneer ze begint te rennen. En wanneer ze begint te rennen, kan vroeg of laat niemand haar bijhouden. Ze is dé favoriet op de 1500 meter in Rio, zeker na haar recente wereldtitel indoor. Een absolute topper dus, en gezien de internationale vluchtelingenproblematiek een prachtige, symbolische vaandeldraagster.

Marit Bouwmeester
Afkomstig uit het Friese Wartena, een streek waar je struikelt over de meren, was de keuze voor de zeilsport geen onlogische voor Marit Bouwmeester. In 2012 greep ze nét naast olympisch goud, en ook in Rio is ze een grote kanshebber om in het Holland Heineken House van schouder tot schouder gedragen te worden. Bouwmeester is namelijk een absolute topper in haar sport, getuige haar twee wereldtitels. Een gezonde blonde meid, strijdend tegen de elementen water en wind. Nederlandser dan dat vind je ze niet.

Reinder Nummerdor
De Spelen in Rio worden zijn vijfde op rij, hij was er al bij in Sydney. Het had zelfs niet veel gescheeld of de 19-jarige Reinder Nummerdor was in 1996 onderdeel geweest van de legendarische gouden volleybalselectie van Atlanta. Om maar even te duiden hoe diep de wortels van deze (beach)volleyballer zijn verankerd in de nationale sporthistorie. Medailles waren voor Nummerdor tot nu toe niet weggelegd, hoewel hij en zijn partner Richard Schuil vier jaar geleden heel dichtbij kwamen. Nummerdor (39) is de nestor van de ploeg, hij hoort voorop te lopen bij de presentatie van de sporters.
Bron : AD