WK in 2022 in Qatar mogelijk toch in januari

Het veelbesproken WK in Qatar in 2022 wordt mogelijk toch in de wintermaanden januari en februari gehouden. De wereldvoetbalbond FIFA heeft het heikele onderwerp opnieuw op de agenda gezet.

Een speciale taskforce, met vertegenwoordigers van onder meer Europese clubs, competities en de spelersvakbond FIFPro, gaat de voor- en nadelen van de diverse opties in kaart brengen. De FIFA verwacht dat een definitief besluit over de speeldata van het WK in 2022 zeker niet voor februari 2015 zal vallen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei in november vorig jaar nog dat een WK in de maanden januari en februari uitgesloten was. Volgens de bejaarde Zwitser zou het toernooi misschien alleen naar november en december 2022 kunnen worden verschoven om de zinderende hitte in Qatar in de zomermaanden te ontlopen.

Een WK in de eerste maanden van 2022 zou de Olympische Winterspelen in dat jaar behoorlijk kunnen hinderen. Het Internationaal Olympisch Comité is daarom fel gekant tegen een verplaatsing van het toernooi naar januari en februari 2022. Ook de grote en kleinere voetballanden en de invloedrijke tv-stations zien niets in een WK in de eerste maanden van het jaar.

Volgens de WK-organisatie in Qatar is het toernooi in de zomermaanden van 2022 best mogelijk, ondanks temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden Celsius. Met speciale koeltechnieken zouden de omstandigheden voor spelers en bezoekers in de stadions toch nog redelijk aangenaam kunnen zijn, aldus de voetbalbestuurders in het Arabische emiraat.

ad.nl

Share article

Latest articles