WK in Brazilië: 64 wedstrijden, 12 stadions

Voor de tweede keer in de historie gaan de beste voetballanden ter wereld naar Brazilië om te strijden om de wereldtitel. Uruguay dompelde alle Brazilianen in 1950 in diepe rouw door in het Maracanã-stadion, met 200.000 toeschouwers op de tribune, het gastland te verslaan.

De ‘Seleção’ gaat 64 jaar na dato op jacht naar revanche. De 64 wedstrijden van het WK 2014 worden gespeeld in 12 stadions in 12 verschillende steden, waarvan er zes in 1950 ook al speelstad waren: Belo Horizonte, Curitiba, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro en São Paulo. Een portret van de 12 WK-steden:

Als je alle voorsteden meetelt, dan isBelo Horizonte met zo’n 4,5 miljoen inwoners achter São Paulo en Rio de Janeiro de op twee na grootste stad van Brazilië. De geboorteplaats van Afonso Alves, oud-spits van sc Heerenveen, ligt ruim 300 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, op zo’n 800 meter hoogte.

Belo Horizonte, waar de metalband Sepultura is opgericht, geldt allesbehalve als toeristische trekpleister. Al had het dat wel moeten worden. De stad is als het ware op een tekentafel geboren. Naar Amerikaans voorbeeld met hoge gebouwen, brede lange straten en zorgvuldig ontworpen voorsteden. Belo Horizonte moest het paradijs van Brazilië worden, maar telt inmiddels meer dan 300 sloppenwijken (favela’s). Naar schatting tussen de 500 en 1000 kinderen wonen op straat.

Pampulha is de leukste wijk van de stad, met dank aan architect Oscar Niemeyer. Daar ligt ook Estádio Mineiro, de thuishaven van de bekende clubs Cruzeiro en Atlético Mineiro, waar vier groepsduels een achtste finale en een halve finale op het programma staan.

Brasilia mag zich sinds 1960 hoofdstad van Brazilië noemen, als opvolger van Rio de Janeiro. De toenmalige president Juscelino Kubitschek dacht met die wisseling het arme achterland beter te kunnen ontwikkelen.

De jonge stad Brasilia is pas na 1950 uit de grond gestampt en heeft de vorm van een vliegtuig. Het ligt op 1150 meter hoogte en tussen april en september valt er bijna geen druppel regen. Een groot stuwmeer beschermt het tropische Brasilia tegen de droogte. Op zondag is de stad verboden voor auto’s en het domein van fietsers.

In Estádio Nacional van Brasilia worden vier groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en de troostfinale om de derde plaats afgewerkt. Het stadion is voor ruim 500 miljoen euro gerenoveerd en biedt plaats aan ruim 68.000 toeschouwers. Thuisclub Brasilia trekt zelden meer dan 800 toeschouwers. De bedoeling is dat het stadion ook wordt betrokken bij de Olympische Spelen van 2016.

Speelstad Cuiabá ligt in het westen van Brazilië, zo’n beetje in het hart van Zuid-Amerika. De plaats trok in de 18e eeuw vooral goudzoekers. Nu komen er veel natuurliefhebbers om van het enorme nationale park rond de bergkam Chapada dos Guimarães te genieten.

Cuiabá is een groene stad, met ruim 550.000 inwoners. In de winter, onze zomer, valt er nagenoeg geen neerslag. In de maand juli is het er het koudst, met een gemiddelde temperatuur van nog altijd zo’n 24 graden Celsius. Het stadion Arena Pantanal is speciaal voor het WK gebouwd en biedt plaats aan ruim 42.000 toeschouwers, die er tijdens de eindronde van vier groepswedstrijden kunnen genieten.

Na het WK kan het stadion eenvoudig worden verkleind, zodat de thuisspelende clubs Mixto en Cuiabá niet voor lege tribunes hoeven te voetballen. Mixto is de populairste en best presterende club in de regio, met zes titels van de provincie Mato Grosso.

Curitiba is met zo’n 1,8 miljoen inwoners de grootste stad in het zuiden van Brazilië. In de omgeving staan duizenden pijnbomen, waar de plaats waarschijnlijk ook zijn naam aan dankt. ‘Kurit’, staat namelijk voor pijnboom en ‘Yba’ voor grote hoeveelheid.

De oorspronkelijke bewoners van Curitiba zijn indianen. De stad werd echter aan het einde van de 19e eeuw overspoeld door immigranten uit Polen, Oekraïne, Japan, Syrië en Duitsland. Curitiba is daardoor vandaag de dag een smeltkroes van culturen. Het is ook een van de koudste steden van het land, met een gemiddelde temperatuur van zo’n 13 graden Celsius tijdens het WK in de Braziliaanse winter.

Arena da Baixada is voor het WK gerenoveerd en biedt plaats aan ruim 41.000 toeschouwers. Even dreigde Curitiba de WK-organisatie kwijt te raken omdat de bouw van het stadion erg traag verliep. De FIFA stelde de plaatselijke autoriteiten begin dit jaar zelfs een ultimatum, maar dankzij extra investeringen is het stadion toch op tijd af. Tijdens de mondiale eindronde worden er vier groepswedstrijden in de thuishaven van Paranaense gespeeld.

Fortaleza werd in 1649 opgericht door de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC), maar viel al snel in Portugese handen, waardoor het lang als Forte de Nossa Senhora da Assunção door het leven ging. De stad bleef aanvankelijk klein, totdat in de 19e eeuw de export van katoen naar Groot-Brittannië en koffiebonen naar Frankrijk goed op gang kwam.

Inmiddels verdienen veel van de ruim 2,5 miljoen inwoners ook aan de vele toeristen die naar het noordoosten van Brazilië komen om er te genieten van fraaie stranden en een bruisend nachtleven. Het aangename tropische klimaat maakt van Fortaleza een vakantiebestemming die het hele jaar door bezocht kan worden.

Het fraaie Estadio Castelão is in 1973 gebouwd, maar in de aanloop naar het WK gerenoveerd. De voetbaltempel biedt plaats aan ruim 60.000 toeschouwers die er tijdens de eindronde kunnen genieten van vier groepswedstrijden, een achtste finale en kwartfinale.

Manaus is de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazonas, genoemd naar het immense regenwoud in de regio. Omstreeks 1650 was de plaats eigenlijk niet meer dan een tentenkamp voor Portugezen en Spanjaarden die naar indianen zochten voor de slavenhandel. Manaus dankt haar naam aan de indianenstam Manao.

Inmiddels leven er meer dan 2 miljoen mensen in de stad in het noorden van Brazilië. Veel toeristen vertrekken vanuit Manaus naar het Amazonegebied. Ongeveer 15 kilometer vanaf het centrum van Manaus vloeien de rivieren Rio Solimões en Rio Negro samen om vanaf daar de Amazone te vormen.

De afstand tussen Rio de Janeiro, de verblijfplaats van het Nederlands elftal op het WK, en Manaus bedraagt zo’n 3000 kilometer. Dat komt neer op ruim 3,5 uur vliegen. De speciaal voor het WK gebouwde Arena da Amazônia biedt plaats aan ruim 42.000 toeschouwers en is tijdens de eindstrijd het decor van vier groepswedstrijden.

Natal is een van de toeristische trekpleisters van Brazilië. De stad met ruim 1 miljoen inwoners dankt de populariteit vooral aan een aangenaam klimaat en enkele prachtige witte stranden aan de Atlantische Oceaan.

Het hele jaar door is het overdag zo’n 30 graden in Natal. In de nacht zakt de temperatuur zelden onder de 22 graden. Een passaatwind maakt het gebied rond de stad in het noordoosten van Brazilië erg geschikt om te surfen.

Natal was tussen 1633 en 1654 even in Nederlandse handen. De bodem leende zich echter niet voor het telen van suikerriet. Portugezen verdienden er later geld met handel in olie en zout. Omdat Natal relatief dichtbij Europa en Afrika ligt, vestigde het Amerikaanse leger er in de Tweede Wereldoorlog een basis.

De Arena das Dunas biedt plaats aan ruim 42.000 toeschouwers. Het nieuwe onderkomen van clubteam América is speciaal voor het WK gebouwd. Er worden tijdens het toernooi vier groepswedstrijden afgewerkt.

Porto Alegre, vrij vertaald ‘vrolijke haven’, is met zo’n 1,5 miljoen inwoners een van de grootste steden in het zuiden van Brazilië. De geboorteplaats van voetballer Ronaldinho werd aan het einde van de 18e eeuw gesticht door Portugezen en al snel overspoeld door immigranten uit voornamelijk Duitsland, Polen en Italië.

Porto Alegre is vanwege de vele bomen in de omgeving een van de meest groene steden van Brazilië. De invloeden van het nabijgelegen Uruguay, Paraguay en Argentinië zijn er duidelijk zichtbaar. Zo drinken veel inwoners van Porto Alegre ook de bittere thee Chimarrão met een rietje.

Porto Alegre is een echte voetbalstad. Grêmio verloor in 1995 de finale van de wereldbeker voor clubs na strafschoppen van Ajax. Nacional, de andere grote club uit Porto Alegre, voetbalt voor eigen publiek in Estádio Beira-Rio, dat voor het mondiale voetbaltoernooi is gerenoveerd voor vier groepswedstrijden (waaronder Nederland – Australië) en een achtste finale.

Recife stond tussen 1630 en 1654 onder Nederlands bewind en ging destijds als Mauritsstad door het leven. Het Fort Oranje op het nabijgelegen eiland Itamaracá en de forten De Bruyn en Frederik Hendrik herinneren nog aan die periode.

Recife geniet inmiddels bekendheid als het Venetië van Brazilië, vanwege het grote aantal rivieren dat door de stad loopt. Toeristen vermaken zich het hele jaar door aan de fraaie stranden langs de Atlantische Oceaan van de stad die haar naam dankt aan een langgerekt rif, Recife in het Portugees. De stad telt ruim 1,5 miljoen inwoners.

De nieuwe Arena Pernambuco is genoemd naar de provincie, waarvan Recife de hoofdstad is. Het stadion is speciaal voor het WK gebouwd en biedt plaats aan ruim 44.000 toeschouwers. Zij kunnen er tijdens de eindronde genieten van vier groepswedstrijden en een achtste finale.

Rio de Janeiro is de komende jaren met de finale van de WK voetbal en de Olympische Spelen van 2016 de sporthoofdstad van de wereld. Het Nederlands elftal verblijft er tijdens de eindronde aan het fraaie Ipanema-strand.

Rio de Janeiro is de stad van de Copacabana en het reusachtige standbeeld van Christus de Verlosser die vanaf de berg Corcovado waakt over de stad. Rio de Janeiro geniet ook wereldfaam door het jaarlijkse carnaval, met veel dans en muziek. Het leven in de voormalige hoofdstad van Brazilië is helaas niet voor alle 7 miljoen inwoners een feest, gelet op de vele sloppenwijken, favela’s genaamd.

Clarence Seedorf voetbalde de laatste jaren van zijn actieve carrière voor Botafogo. Flamengo, Fluminense en Vasco da Gama zijn de andere beroemde clubs van Rio de Janeiro, waar zelfs om 1 uur ‘s nachts nog op de stranden onder kunstlicht wordt gevoetbald. Het Maracanã-stadion is prachtig verbouwd voor vier groepswedstrijden, een achtste finale, kwartfinale en natuurlijk de grote finale op 13 juli.

Niet in Rio de Janeiro, maar in Salvador is jaarlijks het meest swingende carnaval van Brazilië. De stad in het noordoosten van het land kent sterke Afrikaanse invloeden. Veel van de 3 miljoen inwoners stammen af van vroegere slaven die in het verleden voor Portugezen en even voor Nederlanders op de vele plantages in regio werkten. Nederlanders bezetten de stad tussen 1624-1625 en 1646-1647.

Salvador was tot 1763 de hoofdstad van Brazilië en is ook bekend van Capoeira; vroeger een bikkelharde Afrikaanse vechtsport, maar nu inmiddels een wilde dans. De mooie oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De bekende oud-voetballer Bebeto werd in 1964 geboren in Salvador.

De futuristische Arena Fonte Nova biedt plaats aan ruim 52.000 toeschouwers. Zij kunnen tijdens het WK vier groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale bekijken. Het eerste duel is op 13 juni een herhaling van de WK-finale van 2010, Spanje – Nederland.

São Paulo is met ruim 22 miljoen inwoners met afstand de grootste stad van Brazilië. De gemeente heeft een oppervlakte van meer dan 1500 vierkante kilometer. Het duurt ook even voordat je vanuit het vliegtuig afscheid hebt genomen van São Paulo. Vanuit de lucht blijf je maar huizen zien.

De metropool telt meer dan 18.000 gebouwen van minimaal 15 verdiepingen. Alleen boven Los Angeles vliegen dagelijks meer helikopters in de lucht dan in São Paulo, waar het tijdens het WK voornamelijk droog zal zijn. Het natte seizoen is in onze winter.

Corinthians, Palmeiras en São Paulo FC zijn de bekendste clubs uit de miljoenenstad, die de motor van de groeiende Braziliaanse economie is. Uit São Paulo komt meer dan 40 procent van Braziliaanse industriële productie. In de gloednieuwe Arena Corinthians, die door tal van problemen pas op het laatste moment klaar zal zijn, kunnen ruim 65.000 toeschouwers genieten van vier groepswedstrijden (waaronder Nederland – Chili) een achtste finale en halve finale.

ad.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter