QN Sport+ Television N.V.

‘Zidane stond klaar als Frankrijk en Deschamps vroeg waren uitgeschakeld’

Het is dinsdagavond als er plots een stilte valt in de Franse kleedkamer in Sint-Petersburg. Antoine Griezmann stopt met bellen, Kylian Mbappé en Ousmane Dembélé zetten hun video-opname op pauze en Olivier Giroud houdt op met zingen. Didier Deschamps neemt het woord.

“Jullie verdienen dit, jullie hebben alles gegeven. Ik ben verschrikkelijk trots op jullie. Nu is het tijd om even met familie te relaxen. Eet goed en luister naar de prestatiemanager. Ontspan even, maar woensdag eis ik weer volledige concentratie. Op een wereldkampioenschap worden alleen de winnaars herinnerd, niet de finalisten. Dit is het begin van de finale.”

De overwinningspeech van Deschamps, na de 1-0 overwinning op België in de halve finales, moet de Franse selectie tot grote hoogten brengen.

Geschiedenis

De voormalig middenvelder kan na de Braziliaan Mario Zagallo en de Duitser Franz Beckenbauer de derde man in de voetbalgeschiedenis worden die als speler én als bondscoach de wereldtitel verovert. Deschamps deed het als speler in 1998.

Dat er al vroeg een coach in Deschamps huisde, bleek wel in 1998 toen hij als zelfbewuste aanvoerder van Frankrijk vlak voor de WK-finale tegen Brazilië een persconferentie gaf.

“Deschamps is populair in Frankrijk, maar vooral omdat er nu wordt gewonnen”, stelt journalist José Barroso, die voor de Franse sportkrant L’Equipe het WK volgt. “Natuurlijk wil hij dit het liefst met mooi voetbal doen, dat lukt niet altijd, maar het resultaat is heilig.”

“Deschamps mag ook Kylian Mbappé dankbaar zijn, net als Frankrijk dat in 1998 Zinedine Zidane had. Dat team sprankelde toen ook niet, maar werd wel wereldkampioen. Hetzelfde geldt nu voor dit Franse team als het zondag wereldkampioen worden. Dan praat niemand meer over het spel.”

Didier Deschamps (midden) met Christophe Dugarry, Robert Pires, Laurent Blanc en Zinedine Zidane (vlnr) na het veroveren van de wereldtitel met Frankrijk in 1998.

Deschamps liet Marseille weer lachen

“Je kunt het vergelijken met Deschamps’ periode bij Olympisch Marseille (2009-2012, red.), toen de club snakte naar nieuwe successen. Hij deed dat toen ook niet met heel mooi voetbal, maar iedereen was tevreden want Marseille won weer prijzen.”

Volgens Barroso is het huwelijk tussen Deschamps en Les Bleus nog lang niet voorbij. “Hij heeft nog een contract tot en met 2020, dus er is – met dit huidige succes – geen enkele reden om aan te nemen dat Deschamps vertrekt.

Als Frankrijk in de achtste finales was uitgeschakeld, dan was Zidane nadrukkelijk in beeld komen om Deschamps op te volgen

“Het was een ander verhaal geweest als Frankrijk bijvoorbeeld in de achtste finales door Argentinië was uitgeschakeld. Dan was Zidane nadrukkelijk in beeld gekomen om het over te nemen, maar nu is dat helemaal niet aan de orde. Al verwacht ik dat Zidane ooit wel bondscoach gaat worden.”

Barroso rekent erop dat Frankrijk zondag zijn tweede wereldtitel gaat binnenhalen. “Kroatië lijkt fysiek helemaal op. Ze hebben drie keer 120 minuten achter de kiezen, dat gaat meetellen. Bovendien is Modric niet in supervorm”, vindt de journalist.

“Frankrijk heeft meer ervaring en iemand als Mbappé laat zich niet snel gek maken. Het ziet er dus goed uit voor Frankrijk.”

Didier Deschamps en Antoine Griezmann tijdens Frankrijk-Argentinië op het WK voetbal.
Bron: NOS.nl