Zuid-Afrika in rouw

Zuid-Afrika is in shock na de moord op Senzo Meyiwa. De doelman werd gisteren doodgeschoten bij een overval omdat hij zijn vriendin probeerde te beschermen. Dat heeft een regionale veiligheidsfunctionaris laten weten. De keeper van Orlando Pirates, die enige tijd onder Ruud Krol trainde, was 27 jaar.

‘Twee mannen kwamen het huis van zijn vriendin binnen en eisten mobiele telefoons, geld en andere waardevolle spullen. Senzo probeerde zijn vriendin Kelly te beschermen omdat een van de mannen een pistool op haar had gericht’, aldus de functionaris.

Meyiwa werd daarna neergeschoten. Hij werd nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar daar kon alleen zijn overlijden worden vastgesteld. De doelman was de laatste vier interlands captain van ‘Bafana Bafana’, met onder andere Ajacied Thulani Serero. Hij had zaterdag nog gespeeld en met zijn club de halve eindstrijd bereikt van het toernooi om de Zuid-Afrikaanse beker. Orlando Pirates versloeg Ajax Cape Town in Johannesburg met 4-1.

Bondscoach Ephraim Mashaba meldde zich kort na de schietpartij met diverse ploeggenoten van Meyiwa bij het ziekenhuis. De verslagenheid in Zuid-Afrika is groot. De politie heeft laten weten er alles aan te doen om de daders te vrinden. Er is meteen een beloning voor de juiste tip uitgeloofd van omgerekend 10.000 euro.

De dood van Meyiwa volgt een week na de uitspraak in de zaak van Oscar Pistorius, die zijn vriendin Reeva Steenkamp vorig jaar dood schoot. Blade Runner moet vijf jaar de vel in. In Zuid-Afrika werden tussen april 2013 en maart 2014 meer dan dan 17,000 mensen vermoord, een toenname van 800 over het jaar daarvoor.

AD.nl

Share article

Latest articles