QN Sport+ Television N.V.

Zweden houdt stand in Spaanse rondo, hoofdrollen voor Isak en Morata

Spanje is het EK begonnen met een teleurstellend gelijkspel. Tegen Zweden was de ploeg van bondscoach Luis Enrique veel beter, ook al kregen de Scandinaviërs twee enorme kansen, maar scoren deden beide ploegen niet.

Beide teams kregen in aanloop naar hun onderlinge EK-opening te maken met vervelende coronaperikelen. Bij Spanje ontbrak aanvoerder Sergio Busquets, die ruim een week geleden positief werd getest. Dat gold later ook voor Diego Llorente, maar dat bleek uiteindelijk een foutje: de verdediger was maandagavond in Sevilla dus gewoon inzetbaar, al begon hij op de bank. Bij de Zweedse ploeg waren Dejan Kulusevski en Mattias Svanberg er niet bij, aangezien ook zij besmet zijn geraakt en dus in zelfisolatie zitten.

Luis Enrique koos in zijn elftal voor een paar opmerkelijke namen. Onder de lat kreeg Athletic de Bilbao-keeper Unai Simón de voorkeur boven David de Gea, terwijl Dani Olmo (RB Leipzig) voorin werd verkozen boven Villarreal-goalgetter Gerard Moreno. Bovendien werd Barcelona-pareltje Pedri de jongste Spanjaard ooit op een eindtoernooi. Met die spelers in de basis was La Furia Roja in de eerste helft ronduit oppermachtig: Spanje had voor rust ruim 80 procent balbezit. Kansen waren er ook voldoende.

 

Uit een afgemeten voorzet van Koke kon Olmo na een dik kwartier koppen, maar keeper Robin Olsen hield Zweden met een uitstekende redding op de been. Even later schoot Koke de bal met buitenkantje rechts net voorlangs, maar de grootste Spaanse kans was voor spits Álvaro Morata. Na een misser van Marcus Danielsson dook hij plotseling op voor Olsen, maar hij schoot de bal naast. De gedachten gingen direct terug naar de oefenwedstrijd die Spanje tien dagen geleden speelde tegen Portugal: toen bleef het door meerdere missers van Morata 0-0.

Die stand stond maandagavond ook halverwege op het scordebord, maar dat was een klein wonder. Het tot een paar minuten voor de pauze totaal machteloze Zweden kreeg namelijk ook een enorme mogelijkheid, vrijwel uit het niets. Het schot van aanvaller Alexander Isak (ex-Willem II) ging via de voet van Marcos Llorente echter tegen de paal, waarna een opgeluchte keeper Simón de terugspringende bal opgelucht klemvast kon pakken. Omdat Olsen nog een schot van Olmo pakte, stond het bij rust 0-0.

Enorme druk
Dat bleef het ook in de tweede helft, ook al kregen beide ploegen (vooral Spanje) wederom mogelijkheden. Nadat hij de bal wat gelukkig voor zijn voeten kreeg, schoot Morata de bal vanaf de rand van het strafschopgebied naast, maar de grootste kans was wederom voor Zweden. Met een heerlijke individuele actie speelde uitblinker Isak zichzelf vrij, maar zijn aanvallende kompaan Marcus Berg (ex-FC Groningen en -PSV) werkte de bal na een lage voorzet van dichtbij naast.

Isak werd daarna gewisseld door de Zweedse bondscoach Janne Andersson, een ingreep waar de spits van Real Sociedad zelf ook weinig van leek te begrijpen, waarmee de angel er wel uit was bij de Scandinaviërs. Spanje bleef aandringen, de druk werd enorm, maar Olsen redde in de blessuretijd op een kopbal van de ingevallen Moreno en een schot van Pablo Sarabia. Met het doelpuntloze gelijkspel is Spanje stroef aan het EK begonnen. De Europees kampioen van 2012 werd op het EK van 2016 al in de achtste finale uitgeschakeld (door Italië) en is nu dus toe aan nieuw succes. Het moet echter aan de bak in Groep E, waar Slowakije eerder op de avond verrassend met 1-2 won van Polen.

vi..nl