Zes dertigers in halve finales Australian Open

Met drie tennissters van 34 jaar of ouder bij de laatste vier zorgt de Australian Open dit jaar voor een record. Nooit eerder was de gemiddelde leeftijd van vier halve finalistes zo hoog bij een Grand Slam, zo berekende sportstatistiekenbureau Gracenote.

De Amerikaanse Venus Williams is morgen 36 jaar en 223 dagen oud wanneer ze het opneemt tegen landgenote en ‘jonkie’ Coco Vandeweghe (25 jaar en 51 dagen). In de andere halve finale staan later op donderdag twee veteranen tegenover elkaar: Venus’ jongere zus Serena Willams (35 jaar en 112 dagen) en Mirjana Lucic-Baroni (34 jaar en 323 dagen). De Kroatische Mirjana Lučić-Baroni stond in 1999 al in de halve finale op Wimbledon. Haar halve finale op de Australian Open is haar beste prestatie sindsdien.

Met de gemiddelde leeftijd van bijna 33 jaar vestigt de Australian Open dit jaar een record in de ‘Open Era’, na de invoering van het professionele tennis in 1968. Pas driemaal eerder stonden er drie dertigers in de halve eindstrijd van een Grand Slam bij de vrouwen. Dat gebeurde op Wimbledon in 1994 met Martina Navratilova (37), Gigi Fernandez (30) en Lori McNeil (30), de US Open in 2013 met Serena Williams (31), Na Li (31) en Flavia Pennetta (31) en de US Open van 2015: Serena Williams (33), Pennetta (33) en Roberta Vinci (32).

Ook drie dertigers bij de mannen

De sterke prestaties van de ervaren tennissters staan niet op zichzelf. Ook in het mannentoernooi bereikten drie dertigers de halve finale: Roger Federer (35), Stan Wawrinka (31) en Rafael Nadal (30). De 25-jarige Grigor Dimitrov completeert de laatste vier in Melbourne.

Slechts eenmaal eerder stonden er bij de mannen drie dertigers in de halve finales van een Grand Slam. In 1968 bereikten op Roland Garros Pancho Gonzales (40), Ken Rosewall (33), Andrés Gimeno (30) en Rod Laver (29) de laatste vier.

Bij elkaar opgeteld waren deze spelers 132 jaar oud. Met samen 121 jaar komen de vier halvefinalisten van de Australian Open van dit jaar daar niet bij in de buurt. De mannen komen vrijdagochtend (Nederlandse tijd) in actie. Roger Federer treft Stan Wawrinka in een Zwitsers onderonsje. Daarna neemt Rafael Nadal het op tegen Grigor Dimitrov.

De door vele sportliefhebbers gedroomde finale tussen Roger Federer en Rafael Nadal is dus nog altijd mogelijk. De Zwitser en de Spanjaard stonden in totaal 34 keer tegenover elkaar. Nadal won daarin 23 keer. Op Grand Slams won Nadal negen van de elf ontmoetingen met Federer. De laatste keer dat Federer en Nadal tegenover elkaar stonden op een Grand Slam was bij de halve finale van de Australian Open in 2014, toen Nadal in drie sets won.

Bron: ad.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter